Menu
- Dle cíle
- Velkoobchod
- Doplňky stravy
- Vitamíny
- Proteiny
Gainery
- Potraviny
- Kosmetika
- Zdravá voda
Pokročilá filtrace
Náhradní součásti
Sleva na balíček
Zákaznická linka: +420 734 400 730
Spirulina (Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, Arthrospira fusiformis) - 3 druhy, které jsou jedlé s vysokou nutriční hodnotou a potenciálními terapeutickými účinky.
Spirulina je bakterie, která patří do třídysinic s charakteristickými fotosyntetickými schopnostmi. Před již více než 400 lety, Spirulinu používali jako jídlo Mayové, Toltékové a Kanembu v Mexiku.
Spirulina je unikátním zdrojem s vysokými nutričními hodnotami.
Spirulina pochází z nedotčené oblasti v jižní Indii, daleko od znečištění, kontaminace podzemních vod, pesticidů, herbicidů, a synteticky používaných hnojiv (chilský ledek - dusičnan sodný), které mají na organismus nežádoucí účinky. Dodavatel Dr. Mercola vyrábí vysoce kvalitní organickou Spirulinu (Arthrospira platensis) více než 30 let.
Spirulina je certifikovaná USDA organic.
Spirulina je při výrobě nedotčená chemickými rozpouštědly, bez nečistot a zbytků, NON GMO a 100% přírodní.
Přibližná koncentrace živin v %:
Protein 64.00 - 71.00 (v závislosti na podmínkách pěstování)
Lipidy (tuky) 8.00
Sacharidy 10.00
Vláknina 8.00
Minerály 10.00
Spirulina je jedním z nejvíce stravitelným rostliným zdrojem esenciálních aminokyselin. Spirulina obsahuje proteiny v podobě esenciálních aminokyselin. Je potřeba vzít v úvahu menší úroveň těchto proteinů zhlediska menšího dávkování. Proto je považována za doplněk nikoliv za náhradu proteinu. Nicméně obsahuje daleko více proteinu než řasa chlorella.
Podle FDA (http://www.fda.gov) Spirulina obsahuje významné stopové množství vápníku, niacinu, draslíku, hořčíku, vitamínů skupiny B a železa. Má také esenciální aminokyseliny (látky, které jsou stavebními kameny bílkovin). Ve skutečnosti, protein tvoří asi 60 až 70 % suché hmotnosti Spiruliny.
Přesnější hodnoty ukazuje Německá studie International Journal of Agr. & Env. 2012 [04]:
Spirulina je tmavé barvy, která je tvořena přírodními pigmenty (Chlorofyl, Fykocyanin - tvoří modravý nádech, Karotenoidy, Zeaxanthin a dalšími rostlinnými barvivy).
Studie ukazují, že Fykocyanin může mít více zdravotních výhod včetně ochrany před oxidačním stresem a podporu zdravého imunitního systému.
U savců se Fykocyanin převede na phycocyanorubin, antioxidant velmi blízko strukturou bilirubinu.
Důkazy naznačují, že bilirubin může chránit tkáně před volnými radikály způsobené oxidačním poškozením. Fykocyanin se nachází pouze ve spirulině. Fykocyanin podporuje tvorbu červených krvinek. A co víc, vědci zjistili, že fykocyanin podporuje také tvorbu bílých krvinek.
Kombinace zinku a Spiruliny může pomoci tělu s detoxikací arsenu (příjem z nečištěného zdroje vody) podle NIH (http://www.nih.gov/).
První studie dle NCBI (National Center for Biotechnology Information) proběhla v roce 1988. Spirulina v dávce 4,5 g denně po dobu 6 týdnů snížila celkový cholesterol v plazmě a triacylglyceroly o 10-28%, resp. analýza ukázala, že lipoprotein HDL cholesterolu byl zvýšen o 15% a zároveň došlo ke snížení LDL cholesterolu. Kromě toho systolický i diastolický krevní tlak byl významně snížen u mužů i žen.
Celkově vzato, údaje jsou v souladu s názorem, že Spirulina je slibné činidlo jako funkční doplněk stravy pro ovládání hypercholesterolémie a hyperglyceridémie, a tím snižuje kardiovaskulární riziko při řízení léčby diabetes mellitus 2. typu.
Zajímavé je, že antioxidanty Spirulina se zdají být zvláště účinné při snižování peroxidace lipidů.
Peroxidace znamená modifikaci mastných kyselin účinkem volných radikálů. Peroxidace má význam především při rozvoji aterosklerózy, kdy škodí modifikované lipidy.
Vysoký obsah beta-karotenu chrání proti singletovému kyslíku, který se podílí zprostředkovaně na peroxidaci tuků (zdroj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/).
Jedna studie (Nutr Cancer. 1995;24(2):197-202.) zkoumala účinky spiruliny na 87 lidech z Indie s prekancerózních lézí s názvem OSMF v ústech. Po použití 1 g denně po dobu 1 roku, 45% lidí ve skupině mělo kompletní regresi lézí v ústech, v porovnání se zlepšením pouze u 7% v celé kontrolní skupině, kteří dostávali placebo.
Když kontrolní skupina přestala brát Spirulinu, téměř u poloviny respondentů se vyvinuly tyto léze znovu následující rok.
V další novější studii se 40 pacientů s OSMF prekancerózních lézí účastnilo pokusu v dávce 1 g spiruliny denně. Dávkování vedlo k většímu zlepšení symptomů než u léku Pentoxyfilline (J Clin Diagn Res. 2013 Dec; 7(12): 3048–3050.).
Spirulina snižuje krevní tlak a koncentraci lipidů v krevním plazmatu, zejména triacylglycerolů a nízko-(VLDL) denzitních lipoproteinů a nepřímo tak upravuje celkový cholesterol.
Studie (Biomed Res Int. 2015; 2015: 486120) prokázala i zvýšení hodnot Glutathionu (GSH) hlavního antioxidantu v těle s pozitivním vlivem na imunitu.
Spirulina způsobuje nárůst syntézy a uvolňování oxidu dusnatého. Oxid dusnatý se podílí na uvolňování krevních cév. Za objevení signální molekuly oxidu dusnatého a jejího účinku byla v roce 1998 udělena Nobelova cena.
Aktivní cvičení, při kterém vzniká přirozené oxidativní poškození, je příčinou svalové únavy.
Je dobře známo, že sportovní výkon podporuje produkci reaktivního kyslíku a dusíku, které se také podílejí na kosterní svalové únavě a poškození. Dvě klinické studie byly prováděny za účelem zkoumání účinků Spiruliny.
Výsledky naznačují (příjem diety obsahující 5% Spiruliny po dobu 3 týdnů) významné snížení plazmatického oxidačního markeru MDA se současným zvýšením superoxiddismutázy - přirozený tělu vlastní antioxidant. Suplementace spiruliny s denní dávkou 8g po dobu 4 týdnů významně prodloužila dobu do svalové únavy. Došlo taktéž ke zvýšení glutathionu (Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6. Epub 2006 Aug 30.).
Celkově vzato, data ukazují, že suplementace Spiruliny měla preventivní účinky, ohledně kosterní svalové únavy a poškození, hlavně díky své antioxidační aktivitě.
Kdy Spirulinu nebrat?
Lékaři uvažují o Spirulině jako o vesměs bezpečném potravním doplňku vzhledem na její dlouhou historii jako potraviny. Důležitý je čistý zdroj spiruliny a pokud se pěstuje v nebezpečných nebo nevhodných podmínkách, může být kontaminována toxickými kovy, škodlivými bakteriemi a mikrocystami. Kontaminovaná Spirulina může být obzvlášť nebezpečná pro játra, proto si vždy ověřujte původ.
Pozor na užívání Spiruliny dle doporučení NIH (National Institute of Health):
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použítí produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.
Spirulina 2000 mg 120 tablet, doplněk stravy
Obsah ve 4 tabletách dle denní dávky:
Spirulina (Arthospira platensis) prášek - 2000 mg
Vitamín A (beta karoten) - 230 mcg 26%
Celkový obsah karotenoidů - 7,2 mg
Železo - 1 mg 6%
Chlorofyl - 22 mg
Fykocyanin - 280 mg
Kalorie - 10
Protein - 1 g
Složení: Spirulina prášek, oxid křemičitý