Your browser does not support JavaScript or You have disabled it. Most of the features will not work so please enable JavaScript!

Top 10 destruktivních lží o výživě

       0 Komentáře

Top 10 destruktivních lží o výživě.

Obsah článku:

 

Autor: Dr. Mercola

Neprve pravda č. 1

Čím více můžete jíst jako naši předkové, tím lépe – čerstvé celé potraviny, místní a udržitelně pěstované a potraviny, které jsou minimálně nebo nejsou vůbec zpracovány.

Jedná se o ty druhy potravin, kterým jsou naše geny a biochemie přizpůsobeny a které nám poskytují schopnost zvrátit většinu nemocí nebo jim zabránit. Najdete je na trhu, u svého nejbližšího zemědělce, nebo na vlastní zahrádce. A budete se divit, jaké pozitivní změny uvidíte na svém zdraví, když si "uklidíte" ve svém jídelníčku!

Dávejte si pozor na výživové poradenství hlavního proudu "odborníků", neboť může být založeno na vědě nebo na základě špatných informací, které jsou již několik desítek let zastaralé. Pravdivé a přesné informace jsou vaše zbraň číslo jedna, abyste mohli převzít kontrolu nad svým vlastním zdravím.

Neexistuje nedostatek různých doporučení o zdraví, aby nešly ruku v ruce s vyloženě špatnými radami. Některé zavádějící pojmy jsou neškodné, ale jiné jsou přímo zcela nebezpečné a mohou nás vést na cestu k chronickým zdravotním problémům či dokonce zkrátit roky našeho života.

Je zásadně důležité, abychom rozlišili fakta od fikce. Mnoho výživových mýtů se opakovalo znovu a znovu, až začaly být mylně považovány za pravdu, zvláště když je neustále šíří také orgány ochrany veřejného zdraví.

Ale dobrá zpráva je, že se pomalu, ale přece jen nakonec objeví skutečná pravda, která pronikne i k veřejnosti, o čemž svědčí horlivost satiry, jak udeřit na potravinářský průmysl, viz uvedená chytrá parodie na Coca-Colu:

V článku o destruktivních lžích o výživě, Kris Gunnars, autor webu Authority Nutrition (http://authoritynutrition.com) patří k těm lidem, kteří se obdivuhodně snaží rozbít nebezpečné mýty o stravě, které jsou neustále šířeny tolika odborníky na výživu. Souhlasím s většinou jeho poznatků, ale přidal jsem i několik dalších, které považuji za důležité. Přečtěte si můj seznam top 10, který vychází z článku Krise Gunnarse.

Lež č. 1: Snídaně je nejzdravější jídlo dne a měli byste jíst více malých jídel denně

Známe ty matky, které by nám ráno nedovolily odejít z domu bez snídaně? Matka může vědět nejlépe hodně věcí, ale jak se ukázalo, tato k nim nepatří. Nyní probíhá mnoho výzkumů podporujících zdravotní výhody přerušovaného půstu – což je to, co jste opravdu dělali, když jste chtěli utéct z domu bez snídaně.

Nedávné studie naznačují, že občasné hladovění může poskytnout stejné zdravotní výhody jako konstantní omezování kalorií, což mnohé studie prokázaly na výrazném zvýšení délky života zvířat. Může to být užitečné také pro ty, kterým se nedaří snížit každodenní příjem kalorií. 

Kromě toho, že se z nás stane efektivní spalovač tuku, přerušované neboli občasné hladovění může také zvýšit úroveň tvorby lidského růstového hormonu (známý také jako "fitness hormon") až o 1200 % u žen a 2000 % u mužů.

Jak metoda občasného půstu, tak i neustálé omezování kalorií způsobují ztrátu hmotnosti a zlepšují markery metabolických rizik. Nicméně přerušovaný půst má tendenci být o něco účinnější při snižování inzulínové rezistence. Mezi další výhody patří snížení výskytu zánětů, zlepšení krevního tlaku a zvýšení svalové hmoty. Přerušovaný půst může také zlepšit naše mozkové funkce tím, že zvyšuje hladinu BDNF, proteinu, který chrání mozkové buňky před změnami spojenými s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Existuje několik typů přerušovaného půstu, ze kterých si můžete vybrat, takže doporučuji experimentovat, abyste viděli, jaký styl vám nejlépe vyhovuje. Jedním z nejjednodušších je prostě vynechat snídani a omezit své stravování na úzké časové rozmezí každý den, řekněme mezi 11 a 19 hodinou.

Doporučení "jíst šest malých jídel denně" pochází ze zdánlivě logických principů (kontrolované porce, zvýšení naší energie, stabilizace hladiny krevního cukru, atd.), ale ve skutečnosti tyto přínosy nebyly nikdy prokázány. Zdá se, že pro optimální metabolické funkce potřebujeme spíše období půstu.

Pokud se nad tím zamyslíme, naši dávní předkové nikdy neměli non-stop přístup k obchodům s potravinami a zažívali pravidelná období hostin i hladomorů. Problémem je, že většina z nás je neustále pouze v režimu „hodování“. Praktikování občasného hladovění je nejrychlejší způsob, jaký znám, který nastartuje naše tělo na spalování tuků.

Zpět na začátek »

Lež č. 2: Nasycené tuky způsobují srdeční choroby

Nebezpečné doporučení, vyhýbat se nasyceným mastným kyselinám, které vzniklo na základě neprokázané hypotézy z poloviny roku 1950, již asi 40 let škodí lidskému zdraví. Teprve nedávno, v roce 2002, vydal "expert" instituce Food & Nutrition Board následující zavádějící prohlášení, které tento mýtus symbolizuje:

"Nasycené tuky a cholesterol v potravě nehrají žádnou známou prospěšnou roli v prevenci chronických onemocněnía nejsou proto nutné na žádné úrovni stravování."

Stejně tak Lékařský Institut (Institute of Medicine) doporučuje, aby dospělí přijímali 45-65% svých kalorií z uhlohydrátů, 20-35% z tuků a 10 až 35% z bílkovin. To je opakem ideálního poměru tuku a sacharidů, což prakticky zaručuje zvýšené riziko onemocnění.

Většina lidí má úspěch s dietou, kde 50 až 85% kalorií denně pochází ze zdravých tuků. Nicméně pro optimální zdraví budete potřebovat jen velmi málo sacharidů, pokud vůbec. I když se množství tuků může zdát vysoké, tuk je velmi bohatý na kalorie, a proto bude i nadále představovat z hlediska objemu to nejmenší množství na našem talíři.

Pravdou je, že nasycené tuky ze živočišných a rostlinných zdrojů představují základní stavební kameny pro naše buněčné membrány a řadu látek podobných hormonům, bez nichž tělo nemůže optimálně fungovat.

Tuky také slouží jako nosiče pro vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou vitamin D, E, K a jsou nezbytné pro přeměnu karotenu na vitamín A, absorbující minerály a řadu dalších důležitých biologických procesů. Nasycené mastné kyseliny jsou také preferovaným palivem pro naše srdce! Dobrým zdrojem zdravých tuků, které můžeme zařadit do svého jídelníčku, jsou:

  • Avokádo
  • Máslo z organického mléka z krávy krmené trávou 
  • Syrové mléko a mléčné výrobky 
  • Organické žloutky
  • Kokos a kokosový olej 
  • Tepelně neupravené organické ořechové oleje 
  • Syrové ořechy, zejména makadamové a syrová semínka 
  • Maso (z ekologické produkce)
 

Zpět na začátek »

Lež č. 3: Rostlinné a semenné oleje s omega-6 jsou pro nás dobré

Ze všech potravin na trhu, které ničí zdraví, jsou jedny z nejhorších právě ty vyrobené z vysoce zpracovaných rostlinných a semenných olejů. Jsou-li konzumovány ve velkém množství, jako je tomu u většiny Američanů, vážně narušují pro nás důležitý poměr omega-3 a omega-6. V ideálním světě je tento poměr 1:1, ale průměrný Američan se dostává k poměru 20 až 50x více omega-6 tuků než omega-3 mastných kyselinNadměrné množství omega-6 tuků ze zpracovaných potravin výrazně zvyšuje riziko onemocnění srdce, rakoviny, Alzheimerovy choroby, cukrovky, revmatoidní artritidy a mnoha dalších nemocí.

Cholesterol nalezený v arteriální oblasti je oxidovaný, poškozený cholesterol, který náš imunitní systém identifikuje jako bakterii. Jako reakci vyšle náš imunitní systém makrofágy k útoku na to, co vytváří zánět uvnitř naší tepenné stěny. Hlavním faktorem onemocnění srdce je tento oxidovaný cholesterol, který zavádíte do svého těla při každé konzumaci rostlinných olejů nebo potravin v něm upravených.

Mnoho rostlinných a semenných olejů je navíc geneticky upraveno, což zdravotní rizika jen zhoršuje. Více než 90% amerického řepkového oleje je geneticky upraveno. Takže jaký olej je na vaření nejlepší?

Ze všech dostupných olejů je ideální pro vaření kokosový olej, protože je nejblíže zcela nasyceným mastným kyselinám a mnohem méně náchylný k poškození teplem. Je rovněž jedním z nejvíce nutričně prospěšných tuků. 

Zdraví kokosový olej dostanete v našem eshopu zde:

Kokosový olej panenský BIO 480 ml

Olivový olej je samozřejmě zdravý olej, může se však snadno poškodit teplem a je nejlépe používat ho za studena do salátů.

Zpět na začátek »

Lež č. 4: Umělá sladidla jsou bezpečná náhrada cukru pro diabetiky a pomáhají při hubnutí

Většina lidí používá umělá sladidla, aby zhubli, anebo proto, že mají cukrovku a musejí se cukru vyhýbat. Ironií je, že téměř všechny aktuální studie prokazují, že umělá sladidla způsobují ještě větší váhový přírůstek než kalorická sladidla. Studie rovněž poukazují na skutečnost, že pro diabetiky mohou být umělá sladidla ještě horší než cukr.

V roce 2005, údaje shromážděné díky 25-leté studii „San Antonio Heart Study“ prokázaly, že pití dietního nealkoholického nápoje zvýšilo pravděpodobnost vážného přibývání na váze mnohem výrazněji než běžná sodovka. V průměru každá dietní sodovka, kterou účastníci zkonzumovali za den, zvýšila riziko jejich nadváhy o 65% během příštích sedmi až osmi let a způsobila o 41% vyšší pravděpodobnost obezity. Existuje několik možných důvodů:

  • Sladká chuť může zvyšovat pocit hladu bez ohledu na kalorický obsah
  • Umělá sladidla zachovávají chuť na sladké a celková spotřeba cukru proto není snížena, což vede k dalším problémům s váhou
  • Umělá sladidla mohou narušit přirozenou schopnost našeho těla "počítat kalorie", jak nasvědčují mnohé studie. Například studie Purdue Univerzity zjistila, že krysy krmené uměle slazenou tekutinou jedly více vysoce kalorické potraviny, než krysy krmené vysoce kalorickou slazenou tekutinou
 

Seznam zdravotních rizik spojených s umělými sladidly, jako je zejména aspartam, se rozrůstá. Vedu si průběžný seznam studií týkajících se škodlivých účinků aspartamu, které doporučuji si přečíst.

Zpět na začátek »

Lež č. 5: Sója je zdravá potravina

Raketový vzestup sóji jako "zdravé potraviny" je dokonalým příkladem toho, jak geniální marketingová strategie může oklamat miliony lidí. Ale nenechme se mýlit, nezkvašené sójové produkty NEJSOU zdravé přírůstky do našeho jídelníčku, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Nejsem proti VŠEMU sójovému, řádně fermentovaná a nejlépe organická sója jako je tempeh, miso a natto nabízejí velké zdravotní výhody, díky prospěšným bakteriím (probiotika), které proces fermentace provází.

Nicméně tisíce studií spojují nekvašenou sóju s řadou zdravotních problémů. Více než 90% amerických sójových plodin jsou navíc geneticky upravené, což jen zvyšuje jejich zdravotní rizika. Pokud vás tyto informace překvapují, pak doporučuji přečíst si některé z  článků na mých „Sója stránkách“ (http://soy.mercola.com/). Následující tabulka uvádí řadu zdraví škodlivých účinků, které věda spojuje s nekvašenou sójou:

  • Rakovina prsu 
  • Poškození mozku a kognitivní porucha
  • Srdeční onemocnění
  • Poruchy štítné žlázy 
  • Ledvinové kameny 
  • Imunitní dysfunkce
  • Závažné, potenciálně fatální potravinové alergie 
  • Podvýživa 
  • Zažívací problémy
  • Problémy s těhotenstvím a kojením 
  • Reprodukční poruchy a porucha plodnosti 
  • Vývojové abnormality u kojenců
 

Zpět na začátek »

Lež č. 6: Celozrnné obiloviny jsou dobré pro všechny

Použití celozrnných obilovin může být snadno matoucí, a to zejména pro ty, kdo mají zdraví a výživu jako vášeň. Dlouhou dobu převládalo tvrzení, že jsou velmi přínosné. Bohužel veškerá zrna nám mohou zvýšit hladiny inzulínu a leptinu – dokonce i ty z organické odrůdy – a zvýšený inzulín či leptin zvyšují riziko chronických onemocnění. (To platí zejména v případech, kdy již zápasíte s odolností vůči inzulínu či leptinu, což by se projevilo vysokým krevním tlakem, narušenými poměry cholesterolu, nadváhou či cukrovkou).

Mám zkušenost, že více než 85% Američanů má problémy s kontrolou hodnot svého inzulínu / leptinu a trpí jedním nebo více z výše uvedených symptomů. Můžete být jedním z nich, pokud se snažíte o ideální tělesnou hmotnost a stavbu těla, tuk se vám hromadí kolem břicha nebo nemáte optimální lipidový profil. Ve skutečnosti je deregulace inzulínu / leptinu společným ukazatelem mnoha nemocí, dnes je převládající diabetes, srdeční onemocnění, demence a rakovina.

Mnoho celozrnných obilovin také obsahuje lepek, což je běžný spouštěč alergií a citlivostí. Subklinická nesnášenlivost lepku je mnohem běžnější, než si možná myslíte, s příznaky, které nejsou vždy zřejmé. Vážně doporučuji odstranění nebo alespoň omezení obilných zrn z jídelníčku, stejně jako cukrů / fruktózy, a to zejména, pokud máte některé z výše uvedených příznaků. Jako obecné pravidlo platí, že čím vyšší je hladina inzulínu, tím větší by mělo být omezení obilovin.

 

Zpět na začátek »

Lež č. 7: Geneticky upravené potraviny jsou bezpečné a srovnatelné s tradičními potravinami

Genetické inženýrství našich potravin dnes může být nejnebezpečnějším aspektem našeho zásobování potravinami. Důrazně doporučujeme, abyste se vyhýbali VŠEM geneticky modifikovaným (GM) potravinám. Již více než 90% obilí a 95% sóji pěstované v USA jsou GM, takže se můžete spolehnout, že prakticky každá zpracovaná potravina má alespoň jednu složku GM, pokud nenese označení "100% organické" nebo štítek „bez-GM“. Snad nejnebezpečnější z nich je to, že plodiny jsou nasyceny jedním z nejnebezpečnějších herbicidů na trhu – glyfosátem, až do výše téměř miliardy liber ročně. Tato toxická chemická látka nemůže být smyta, neboť se stane součástí téměř každé buňky rostliny a pak je přenesena do našeho těla.

Nikdo přesně neví, jaký bude konečný dopad těchto potravin na naše zdraví, a to zejména v dlouhodobém horizontu. Studie na zvířatech poukázaly především na zvýšenou nemocnost, neplodnost a výskyt vrozených vad. Vůbec první studie během celoživotního krmení ukázala dramatický nárůst poškození orgánů, rakoviny a snížení délky života. Je důležité si uvědomit, že pokud nekupujete biopotraviny nebo si nepěstujete vlastní, budete pravděpodobně konzumovat GM potraviny denně. Abyste se co nejvíce vyhnuli všem GM potravinám, uvědomte si, že všechny tyto níže uvedené běžné plodiny jsou pravděpodobně GM, nejsou-li označeny jinak:

  • Kukuřice 
  • Řepka 
  • Vojtěška
  • Sója 
  • Bavlníková semena 
  • Cukr z cukrové řepy
  • Cuketa 
  • Tykev obecná 
  • Havajská papája
 

Zpět na začátek »

Lež č. 8: Vejce jsou špatná pro srdce

Vejce jsou jednou z nejvíce démonizovaných potravin v USA díky mýtu o cholesterolu. Mylné tvrzení, že cholesterol, jak je například ve žloutku, nám přivodí onemocnění srdce, je prostě nepravdivé (viz lež č. 1). Studie prokázaly, že vejce NEMAJÍ nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a jsou ve skutečnosti jednou z nejzdravějších potravin, kterou můžete jíst. V jedné studii univerzity v Yale byli účastníci požádáni, aby konzumovali dvě vejce denně po dobu šesti týdnů. Výzkumníci zjistili, že tato spotřeba vajec nezvýšila hladinu cholesterolu v krvi a neměla negativní vliv na funkci endotelu, kterým se měří riziko srdečních příhod.

Zvolte bio vejce od slepic chovaných na pastvinách a vyhněte se vejcím "omega-3", protože to není správný způsob, jak optimalizovat hodnoty omega-3. Při výrobě těchto omega-3 vajec jsou slepice krmeny nekvalitními zdroji omega-3 mastných kyselin, které jsou již oxidované. Omega-3 vejce jsou také náchylnější ke zkáze. Některé z mnoha nutričních předností vajec jsou shrnuty v níže uvedené v seznamu.

  • Jedno vejce obsahuje 6 g vysoce kvalitních bílkovin a všech 9 esenciálních aminokyselin 
  • Prospěšné pro zdraví očí díky luteinu a zeaxanthinu, antioxidantům v našich čočkách a sítnici, které pomáhají předcházet očním onemocněním, jako je makulární degenerace a šedý zákal 
  • Dobrý zdroj cholinu, patří do skupiny vitamínu B (důležité pro systém nervový, kardiovaskulární a pro prenatální vývoj mozku)
  • Vitamín D: Jedna z mála potravin, které obsahují přirozeně se vyskytující vitamín D (24,5 g) 
  • Síra je základní složkou glutathionu, podporuje také zdravé vlasy a nehty 
  • Mnoho dalších vitamínů a minerálních látek (vitamíny B, A a E, vápník, měď, jód, železo, hořčík, draslík, selen a zinek)
 

Zpět na začátek »

Lež č. 9: Nízkotučné potraviny jako prevence obezity a srdečních onemocnění

Konvenční doporučení za posledních 40 let a více propagovaly výrazné celkové snížení tuku v naší stravě, ale tato averze proti tuku se paradoxně stala příčinou dnešních metabolických dysfunkcí, obezity a špatného zdraví. Jak již bylo uvedeno výše, většina lidí potřebuje získat z tuků mezi 50 a 85% kalorií – na hony vzdálené tvrzení amerického ministerstva zemědělství, které doporučuje méně než 10% z nasycených tuků! Kris Gunnars to uvedl docela pěkně:

"První výživová doporučení pro Američany byla uveřejněna v roce 1977, téměř ve stejné době, kdy vypukla epidemie obezity. Samozřejmě, že to nic nedokazuje (korelace se nerovná příčinné souvislosti), ale dává to smysl, že by to mohlo být více než jen pouhá náhoda.

Tato anti-tuková zpráva v podstatě svalila vinu na nasycené tuky a cholesterol (neškodné), přičemž dala volnost cukru a rafinovaným sacharidům (velmi nezdravé). Od doby zveřejnění těchto doporučení bylo provedeno mnoho studií na téma nízkotučná strava. Není lepší v prevenci srdečních onemocnění, obezity nebo rakoviny než standardní západní strava, která je tak nezdravá, jak jen to jde.

Přiznejme si to, kdyby nízkotučné diety byly účinné, měly by Spojené státy nejzdravější národ na této planetě – národ těmto doporučením naslouchal od konce roku 1970! Ale když se podíváte na následující graf, můžete vidět, že obvod pasu Američanů se od té doby jen rozšiřuje. Nelze říct, kolik lidí předčasně zemřelo na následky těchto chybných pokynů. Přestože výzkumy prokázaly opak, většina odborníků na výživu, kardiologů aj. stále prosazuje diety s nízkým obsahem tuku jakožto stravu "pro zdravé srdce".

Graf obezity

Zpět na začátek »

Lež č. 10: Sacharidy by měly být našim největším zdrojem kalorií

Jak jsem již výše uvedl, inzulínová rezistence je klíčovým faktorem v nemoci (viz lež č. 4). Strava bez vlákniny s vysokým obsahem sacharidů – zejména zpracované obiloviny a cukr, vede rovnou k rezistenci na inzulín a leptin. Pokud nejvyšší procento kalorií pochází ze zdravých tuků, tyto problémy prostě neexistují. Většina vysoce sacharidové stravy má vysoký obsah cukru a škrobu, zelenina ne. Když se mantra o stravě s nízkým obsahem tuku přehnala přes Spojené státy, brzy následovalo sacharidové šílenství. Když byl z potravin odstraněn tuk, něco muselo být přidáno zpět, aby byly potraviny chutnější – a to něco bylo cukr. Zejména vysoce koncentrované formy fruktózy, jako například fruktózový kukuřičný sirup, který způsobuje metabolickou pohromu pro naše tělo.

Tím, že byl obsah tuku identifikován jako padouch (byť falešně obviněn), cukr byl zcela ignorován, i když byl skutečným viníkem zánětů, metabolických dysfunkcí, diabetu a srdečních chorob. Láska Ameriky k cukru byla požehnáním pro zpracovatelský a potravinářský průmysl, které fruktózu přidávaly prakticky do všeho – od polévky až po ořechy… doslova. Chcete-li vidět, jaké dopady to mělo na zdraví a velikost opasku obyvatel této země, stačí si zapnout zprávy.

Strava s vysokým obsahem sacharidů narušuje signalizaci inzulínu a leptinu, a časem může velmi snadno vést k diabetu 2. typu. Naopak strava s vyšším obsahem prospěšných tuků tyto metabolické problémy upravuje. Nedávný výzkum ukázal, že ketogenní dieta – omezující sacharidy a zdůrazňující podstatu zdravých tuků – prodlouží životnost myší o 20%, protože je optimalizována její citlivost na inzulín a ostatní metabolické procesy. Existují důkazy, že strava s nízkým obsahem sacharidů v kombinaci s vhodným množstvím bílkovin, může dokonce zpomalit Alzheimerovu chorobu a rakovinu

Cukr a obezita:


Zpět na začátek »