Pouze osvědčený a kvalitní sortiment
Doprava nad 4 000 Kč bez DPH zdarma
Poradenství k produktům pro zákazníky

Spirulina BIO 500 mg 120 tablet s Astaxanthinem

649,00 Kč

Dostupnost: Skladem

Spirulina je unikátním zdrojem s vysokými nutričními hodnotami. Obsahuje Xantofyly (karotenoidy) a antioxidant Astaxanthin v přírodní podobě díky unikátní technologii. Při výrobě je nedotčená chemickými rozpouštědly, bez nečistot a zbytků, NON GMO a 100% přírodní.

Doporučujeme
Produkt, se kterým
máme výbornou
osobní zkušenost

Více informací

Spirulina (Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, Arthrospira fusiformis) - 3 druhy, které jsou jedlé s vysokou nutriční hodnotou a potenciálními terapeutickými účinky. Spirulina je bakterie, která patří do třídySpirulina sinic s charakteristickými fotosyntetickými schopnostmi. Před již více než 400 lety, Spirulinu používali jako jídlo Mayové, Toltékové a Kanembu v Mexiku.

Spirulina je unikátním zdrojem s vysokými nutričními hodnotami.

Spirulina pochází z nedotčené oblasti v jižní Indii, daleko od znečištění, kontaminace podzemních vod, pesticidů, herbicidů, a synteticky používaných hnojiv (chilský ledek - dusičnan sodný), které mají na organismus nežádoucí účinky. Dodavatel Dr. Mercola vyrábí vysoce kvalitní organickou Spirulinu (Arthrospira platensis) více než 30 let.

7 důvodů proč je Spirulina (Arthospira platensis) nutričně vhodný doplněk

1. Obsahuje Xantofyly (karotenoidy) a antioxidant Astaxanthin v přírodní podobě díky unikátní technologii.

Během zpracování, jakmile je rozbita tuhá buněčná stěna, je astaxanthin vysoce nestabilní a musí být okamžitě extrahován. Náš výrobce používá patentovaný extrakční proces, který stabilizuje standardizovaný výtažek, který obsahuje:

85-90% přírodního astaxanthinu
2% luteinu
2% karotenu
6% ostatních karotenoidů

Na rozdíl od jiných metod zpracování, které používají chemikálie pro extrahování astaxanthinu, výrobce používá technologii DeepExtract ™ a stabilizační O2B ™.

DeepExtract ™ nabízí šetrné zacházení při nižších teplotách pro zachování vysoce kvalitního astaxanthinu. Technologie nepoužívá extrakci založenou na vysoko kompresní metodě s použitím chemikálií. Celý proces probíhá za nepřítomnosti kyslíku pro zabránění oxidace a nežádoucích chemických změn v produktu.

Celý proces výroby je technologicky náročný pro udržení přírodního obsahu xantofylů a astaxanthinu včetně stabilizace (O2B) pro zachování antioxidační aktivity pigmentů.

Spirulina tablety

Spirulina je při výrobě nedotčená chemickými rozpouštědly, bez nečistot a zbytků, NON GMO a 100% přírodní.

2. Spirulina obsahuje zajímavé složení živin. 

Přibližná koncentrace živin v %:
Protein 64.00 - 71.00 (v závislosti na podmínkách pěstování)
Lipidy (tuky) 8.00
Sacharidy 10.00
Vláknina 8.00
Minerály 10.00

Spirulina je jedním z nejvíce stravitelným rostliným zdrojem esenciálních aminokyselin. Spirulina obsahuje proteiny v podobě esenciálních aminokyselin. Je potřeba vzít v úvahu menší úroveň těchto proteinů zhlediska menšího dávkování. Proto je považována za doplněk nikoliv za náhradu proteinu. Nicméně obsahuje daleko více proteinu než řasa chlorella.

Podle FDA (http://www.fda.gov) Spirulina obsahuje významné stopové množství vápníku, niacinu, draslíku, hořčíku, vitamínů skupiny B a železa. Má také esenciální aminokyseliny (látky, které jsou stavebními
kameny bílkovin). Ve skutečnosti, protein tvoří asi 60 až 70 % suché hmotnosti Spiruliny.

Přesnější hodnoty ukazuje Německá studie International Journal of Agr. & Env. 2012 [04]:

Obsah minerálů řasy Spirulina

3. Spirulina má antioxidační potenciál.

Spirulina je tmavé barvy, která je tvořena přírodními pigmenty (Chlorofyl, Fykocyanin - tvoří modravý nádech, Karotenoidy, Zeaxanthin a dalšími rostlinnými barvivy).

Studie ukazují, že Fykocyanin může mít více zdravotních výhod včetně ochrany před oxidačním stresem a podporu zdravého imunitního systému.

U savců se Fykocyanin převede na phycocyanorubin, antioxidant velmi blízko strukturou bilirubinu.

Důkazy naznačují, že bilirubin může chránit tkáně před volnými radikály způsobené oxidačním poškozením. Fykocyanin se nachází pouze ve spirulině. Fykocyanin podporuje tvorbu červených krvinek. A co víc, vědci zjistili, že fykocyanin podporuje také tvorbu bílých krvinek.

Kombinace zinku a Spiruliny může pomoci tělu s detoxikací arsenu (příjem z nečištěného zdroje vody) podle NIH (http://www.nih.gov/).

4. Spirulina pomáhá redukovat špatný cholesterol (LDL) a zvyšuje ten dobrý (HDL).

aktivní život

První studie dle NCBI (National Center for Biotechnology Information) proběhla v roce 1988. Spirulina v dávce 4,5 g denně po dobu 6 týdnů snížila celkový cholesterol v plazmě a triacylglyceroly o 10-28%, resp. analýza ukázala, že lipoprotein HDL cholesterolu byl zvýšen o 15% a zároveň došlo ke snížení LDL cholesterolu. Kromě toho systolický i diastolický krevní tlak byl významně snížen u mužů i žen.

Celkově vzato, údaje jsou v souladu s názorem, že Spirulina je slibné činidlo jako funkční doplněk stravy pro ovládání hypercholesterolémie a hyperglyceridémie, a tím snižuje kardiovaskulární riziko při řízení léčby diabetes mellitus 2. typu.

5. Antioxidanty obsažené ve Spirulině napomáhají snižování peroxidaci tuků - studie naznačují i protirakovinové účinky.

Zajímavé je, že antioxidanty Spirulina se zdají být zvláště účinné při snižování peroxidace lipidů.

Peroxidace znamená modifikaci mastných kyselin účinkem volných radikálů. Peroxidace má význam především při rozvoji aterosklerózy, kdy škodí modifikované lipidy.

Vysoký obsah beta-karotenu chrání proti singletovému kyslíku, který se podílí zprostředkovaně na peroxidaci tuků (zdroj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/).

Jedna studie (Nutr Cancer. 1995;24(2):197-202.) zkoumala účinky spiruliny na 87 lidech z Indie s prekancerózních lézí s názvem OSMF v ústech. Po použití 1 g denně po dobu 1 roku, 45% lidí ve skupině mělo kompletní regresi lézí v ústech, v porovnání se zlepšením pouze u 7% v celé kontrolní skupině, kteří dostávali placebo.

Když kontrolní skupina přestala brát Spirulinu, téměř u poloviny respondentů se vyvinuly tyto léze znovu následující rok.

V další novější studii se 40 pacientů s OSMF prekancerózních lézí účastnilo pokusu v dávce 1 g spiruliny denně. Dávkování vedlo k většímu zlepšení symptomů než u léku Pentoxyfilline (J Clin Diagn Res. 2013 Dec; 7(12): 3048–3050.).

6. Pozitivní vliv Spiruliny na krevni tlak

Spirulina snižuje krevní tlak a koncentraci lipidů v krevním plazmatu, zejména triacylglycerolů a nízko-(VLDL) denzitních lipoproteinů a nepřímo tak upravuje celkový cholesterol.

Studie (Biomed Res Int. 2015; 2015: 486120) prokázala i zvýšení hodnot Glutathionu (GSH) hlavního antioxidantu v těle s pozitivním vlivem na imunitu.

Spirulina způsobuje nárůst syntézy a uvolňování oxidu dusnatého. Oxid dusnatý se podílí na uvolňování krevních cév. Za objevení signální molekuly oxidu dusnatého a jejího účinku byla v roce 1998 udělena Nobelova cena.

Aktivní pohyb

7. Spirulina se podílí na zlepšení svalové síly a vytrvalosti

Aktivní cvičení, při kterém vzniká přirozené oxidativní poškození, je příčinou svalové únavy.

Je dobře známo, že sportovní výkon podporuje produkci reaktivního kyslíku a dusíku, které se také podílejí na kosterní svalové únavě a poškození. Dvě klinické studie byly prováděny za účelem zkoumání účinků Spiruliny. 

Výsledky naznačují (příjem diety obsahující 5% Spiruliny po dobu 3 týdnů) významné snížení plazmatického oxidačního markeru MDA se současným zvýšením superoxiddismutázy - přirozený tělu vlastní antioxidant. Suplementace spiruliny s denní dávkou 8g po dobu 4 týdnů významně prodloužila dobu do svalové únavy. Došlo taktéž ke zvýšení glutathionu (Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6. Epub 2006 Aug 30.).

Celkově vzato, data ukazují, že suplementace Spiruliny měla preventivní účinky, ohledně kosterní svalové únavy a poškození, hlavně díky své antioxidační aktivitě.

Kdy Spirulinu nebrat?

Lékaři uvažují o Spirulině jako o vesměs bezpečném potravním doplňku vzhledem na její dlouhou historii jako potraviny. Důležitý je čistý zdroj spiruliny a pokud se pěstuje v nebezpečných nebo nevhodných podmínkách, může být kontaminována toxickými kovy, škodlivými bakteriemi a mikrocystami. Kontaminovaná Spirulina může být obzvlášť nebezpečná pro játra, proto si vždy ověřujte původ. 

Pozor na užívání Spiruliny dle doporučení NIH (National Institute of Health):

  • lidé s některými autoimunitními onemocněními (spirulina posiluje imunitní systém)
  • nežádoucí reakce těla se mohou dostavit u roztroušené sklerózy
  • lupus, revmatoidní artritida a jiných stavů spojených s hyperaktivním imunitním systémem
  • spirulina může oslabovat účinek imunosupresiv
  • spirulina může také interferovat s léky na proti srážení krve (warfarin) nebo s nesteroidními antiflogistiky, též nesteroidními antirevmatiky a nesteroidními protizánětlivými léky
  • pokud máte problém se srážlivostí krve - nekombinujte s doplňky s hřebíčkem, česnekem, zázvorem, ginkgo biloba, ženšen a kurkuminu
  • těhotné a kojící - není dostatek studií věnující se účinkům, aby potvrdily bezpečnost
  • při genetickém onemocnění fenylketonurií
 

Zpět na stránku s produkty

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použítí produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Dostupnost: Skladem

6 Ostatních výrobků ve stejné kategorii: