Your browser does not support JavaScript or You have disabled it. Most of the features will not work so please enable JavaScript!

Kuzu Mitoku BIO 1000 g

1 549,00 Kč

Kuzu (kudzu) v kvalitě Mitoku BIO. Kuzu je zdrojem železa a jiných minerálních složek (sodík, vápník). Kuzu je součástí kulinářských specialit a má též terapeutický potenciál.

Dostupnost:

  • O produktu

  • Nejčaštější dotazy

  • Detailní informace, složení

Doporučujeme

Společnost Mitoku je předním vývozcem klasických japonských specialit v bio kvalitě. Kuzu Mitoku BIO je certifikovaná varianta kuzu, nejedná se o koncentrovanou unikátní verzi Akizuki, ale o kvalitní certifikovanou produkci klasického kuzu.

Jedná se kuzu nebo-li kudzu (Pueraria montana var. lobata) nezaměňovat s Arrowroot (Maranta arundinacea).

Terapeutický potenciál kořene kuzu

Kuzu obsahuje isoflavony a pro vysoký potenciál estrogenní aktivity může být kuzu zajímavým kandidátem pro hormonální terapie. Vždy se poraďte s lékařem než začnete plánovat nutriční intervenci na základě anamnézy.

Obecné prameny japonského léčitelství přisuzují kuzu, po více než 2000 let použití, podpůrné účinky při léčbě horečky, úplavice, průjmu, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. 

V kořenu kuzu bylo identifikováno více než 70 fytochemikálií s hlavními složkami isoflavonoidů a triterpenoidů. 

Ve většině farmakologických studií na zvířatech byly použity izoflavonoidy, zejména puerarin. Studie na zvířatech a buňkách poskytly podporu pro tradiční použití kořene kuzu při kardiovaskulárních, cerebrovaskulárních a endokrinních problémech, včetně diabetu a jeho komplikací. 

KUZU lze jako podpůrný prostředek užívat při následujících potížích:

  • závislost na alkoholu a nikotinu
  • toxikace jater různého původu vyvolané v důsledku užívání alkoholu nebo jiných toxických látek, některých léků nebo jako následek nesprávné výživy
  • slabý krevní oběh
  • problémy s trávením a vylučováním
  • nadměrná vzrušivost nebo apatie
  • problémy v období klimakteria

Kořen KUDZU působí dlouhodobě, jeho první účinky však lze pocítit již po velmi krátké době užívání, asi po 1–2 týdnech. Typická dávka se může pohybovat od 12 do 50 g denně.

Historie a objevení vlastností kudzu (kuzu)

V roce 1876 přijela do Spojených států loď s japonskými zahradníky na palubě. Zanedlouho se totiž měla na východním pobřeží ve Filadelfii konat velká výstava u příležitosti stého výročí vzniku nového státu. Byly pozvány delegace z různých zemí, aby reprezentovaly svoji kulturu a zvyky. Japonská vláda se rozhodla vybudovat zahradu osázenou orientálními rostlinami a zahradníci se tedy dali do práce. Jedním z vůdčích motivů expozice bylo KUDZU (kuzu), Pueraria lobata – popínavá rostlina s velkými listy a nádherně vonícími květy.

Tento nápad se ukázal jako dobrý, protože kudzu okouzlilo Američany tak, že jej začali sázet ve svých zahradách. Rostlina z Dálného východu velmi rychle zdomácněla v jihovýchodních oblastech USA – Jižní a Severní Karolíně, Alabamě, Georgii, kde měla ideální podmínky k životu. Od té doby uplynulo více než sto let, než se ukázalo, že tato ozdobná rostlina přináší naději v boji o zdraví pro mnoho lidí na celém světě.

Na konci 80.let minulého století začali američtí vědci zkoumat kudzu z lékařského hlediska, neboť je zaujaly starověké prameny z Dálného východu, které hovořili o používání kořene této rostliny při léčbě alkoholismu. Před mnoha stovkami let tedy rovněž existoval problém této závislosti, proti níž tehdejší lékaři hledali přírodní léky.

Zpozorovali, že každodenní užívání kudzu snižovalo potřebu konzumace alkoholu. Díky němu bylo snazší překonat „silnou touhu se napít“. Dávné popisy léčby uvádějí, že kořen kudzu podporoval též regeneraci organismu zničeného v důsledku závislosti na alkoholu. Vědci z Harvardské univerzity v Bostonu a Univerzity Severní Karolíny se rozhodli tyto údaje ověřit.

Výsledky zkoumání účinků KUDZU

V roce 1989 vědci z Univerzity Severní Karolíny uveřejnili první zprávu na téma kudzu, v níž konstatovali, že kořen této rostliny stabilizuje nervový systém. Pozdější výzkumy vědců z této instituce, zvláště profesora Davida Overstreeta, potvrdily, že kudzu podporuje produkci hormonů serotoninu a dopaminu v mozku.

Tyto hormony působí na nervový systém, zajišťují správný přenos podnětů do mozku a připojení mezi jednotlivými částmi mozku. Serotonin navíc pomáhá regulovat citová hnutí, neboť již dříve došli vědci k závěru, že nedostatek tohoto hormonu vyvolává výkyvy nálad – od nadměrné agresivity nebo mánie až po depresi a nervová zhroucení.

Podle doktora Rezvaniho zůstává serotonin a dopamin díky kudzu déle v oběhovém ústrojí a vyvolává přirozenou stimulaci „systému odměny“ (systém fungující v mozku, v sou­vislosti s nímž vzniká psychická závislost na alkoholu). Díky této stimulaci dochází k postupnému oslabení psychické potřeby pití.

Na začátku 90. let bylo na Harvardské univerzitě v Bostonu a výše zmíněné Univerzitě Severní Karolíny potvrzeno, že KUDZU:

  • pomáhá redukovat potřebu alkoholu
  • podílí se na procesu zpomalení rozkladu etanolu na škodlivý aldehyd kyseliny octové
  • podporuje regeneraci zničeného organismu

Tyto závěry potvrdili rovněž vědci Karolínské univerzity ve Švédsku.

Klíčová role kudzu v boji proti závislosti na alkoholu a nikotinu

V roce 1993 byly v kořenu kudzu zjištěny izoflavony, které podle předpokladů hrají klíčovou roli v boji proti závislosti. Mezi nejdůležitější z nich patří: daidzin (aglokon), daidzein (glykosid), puerarin a genistein. Podle provedených zkoušek mohou tyto látky na jedné straně způsobovat snížení potřeby příjmu alkoholu a na druhé straně podporují očišťování organismu od toxických látek vzniklých v důsledku rozkladu alkoholu.

Z tohoto poznatku vyvodily vědci dva závěry:

  1. Kudzu je možné využít při prevenci alkoholismu jako podpůrný přípravek při odstraňování závislosti.
  2. Kudzu je podpůrný prostředek při léčbě vzniklých důsledků požívání alkoholu (detoxikace jater, trávicí problémy, slabý krevní oběh, bolesti hlavy a svalů, nesprávná činnost nervového systému, celkové oslabení a vyčerpání organismu).

Americký časopis „Alternative Medicine review“ uvedl v srpnu 2000 informaci, že Dr. Scott Lukas z Filadelfie léčil 70 osob, které trpěly závislostí na alkoholu tak, že jim podával kořen kudzu. Ukázalo se, že v průběhu 1–2 týdnů po zahájení léčby všichni pacienti pociťovali sníženou touhu po alkoholu, a přitom se neobjevily žádné vedlejší účinky užívání přípravku. Je třeba dodat, že Dr. Lukase podporoval Americký národní institut pro boj s alkoholismem.

Podle vědců z Harvardu a odborníků v Hospital bichat v Paříži lze kořen kudzu využít rovněž při léčbě osob závislých na nikotinu, protože podle vědeckých výzkumů vzniká účinek nikotinu v organismu prostřednictvím tzv. receptorů nikotinu.

Pokud kuřák přestane kouřit, tyto receptory jsou náhle nevyužité, a proto se objevuje neklid, podráždění a nikotinový abstinenční stav. Vědci tvrdí, že látky obsažené kudzu (zvláště izoflavony) ihned obsadí volné receptory, zmírňují abstinenční příznaky, a usnadňují proto boj s touto závislostí.

Vlastnosti izoflavonů v KUDZU

Někteří vědci tvrdí, že daidzein může v organismu do jisté míry působit podobně jako důležitý hormon estrogen, jehož nedostatek se projevuje u žen v období klimakteria. Tento stav se pojí s různými zdravotními problémy, jako jsou závratě, návaly horka, kožní potíže, zároveň se zvyšuje nebezpečí vzniku srdečních chorob a osteroporózy (úbytku kostní hmoty).

Japonští vědci na konci 90.let zjistili, že kudzu některé z uvedených potíží zmírňuje. Práce japonských lékařů navíc prokázala, že daidzein má pozitivní vliv na buňky kostní hmoty.

V 90.letech byl zahájen společný program amerických agentur, jako např. National Cancer Institute (Národní institut rakoviny), Pision of Cancer Prevention and Control (Oddělení prevence a kontroly rakoviny) a Food and Drug Administration (Institut potravin a léků), který podporuje výzkum a registraci nových léčiv s preventivním účinkem proti nádorovým onemocněním.

Specialisté z těchto institucí vybrali a připravili k testům 32 přírodních přípravků, mezi nimiž se nacházel rovněž genistein, tj. jeden z izoflavonů obsažených v kudzu. V lékařských centrech na celém světě se hovoří o tom, že genistein může preventivně působit proti nádorovým onemocněním prostaty a prsu, což potvrdily vědci z Farmaceutického institutu ve Varšavě.

Použití kuzu v kuchyni

Kuzu velmi dobře zahušťuje, vyrábí průsvitné omáčky, dodává polévkám lesk a poskytuje hladkou texturu pro omáčky bez škrobové nebo rušivé chuti.

Zkuste použít kuzu jako zahušťovadlo v omáčkách nebo v polévkách a nudlích. Zelenina a ryby, které byly oprášeny práškem kuzu a pak smažené, mají lehký povlak. Vzhledem k tomu, kuzu pomáhá vyrovnat kyselost sladkostí, je ideální v dezertech, jako jsou pudinky, a je ideální složkou v polevách.

Skladujte kuzu v zapečetěné nádobě. Když si koupíte kuzu, prášek bude v malých kouscích. Před vařením můžete kousky rozdrtit zadní stranou lžíce. Použijte přibližně 1 a 1/2 polévkové lžíce kuzu na šálek tekutiny pro omáčky a 2 polévkové lžíce na šálek pro želírování tekutin. 

Přidejte naměřené množsví kuzu do studené vody a pak ho přidejte k ostatním složkám. Jemně přiveďte směs do varu za stálého míchání, zatímco kuzu zahušťuje a stává se průsvitným.

Pečlivá tradiční výroba a příběh vzniku kuzu (kudzu) akizuki

Rodinný podnik výroby kuzu funguje už od roku 1875, původní obchod byl v městečku Akizuki v severním Kyushu.

Výroba kuzu akizuki je 120 denní proces, který začíná v prosinci, kdy rostlina zaměří svou energii do kořenů. V tomto období jsou kořeny nabobtnané škrobem. Kořeny se koupou ručně a pak se promyjí (přes hedvábná síta), filtrují a suší, aby se získal škrob. Pro srovnání, škrob ze sladkých brambor může být extrahován za pouhé tři nebo čtyři dny s dvojnásobkem výnosu.

Čistota kudzu závisí na správném promývání a koncentrace škrobu na správném odhadu, kdy začít se sklizní. Do hry vstupují i přírodní vlivy, pokud jsou rostliny poničené, tak se nesklízí. Škrob se suší dalších 60 dní. Nikdy se nesuší na slunci nebo v pecích.

Správné sušení probíhá pouze v dřevěné kůlně s velkými okny. Jednotlivé bloky se kontrolují pro rovnoměrné vysušení.produkce kuzu

Důležitá je čistota vody. Když není použita kvalitní voda může dojít ke zničení kuzu při sušení. Správná vlhkost při sušení je 16%.

Pokud voda použitá při procesu filtrace není studená a čistá, začne se kuzu během sušení rozkládat.

Příliš mnoho vlhkosti způsobí bakteriální fermentaci a totálně zničí sušení kuzu. Při správném usušení by každý blok kuzu měl obsahovat asi 16% vlhkosti. Po usušení se Akizuki Kuzu pečlivě opráší měkkým kartáčkem na vlasy, rozpadne a zabalí.

V Akizuki, patnáct pracovníků produkuje jen pět nebo šest tun kuzu, kořenového prášku každé období.

Výsledkem je kuzu, které je neporovnatelné v čistotě, rychle se rozpouští, má vynikající schopnost želírovat a dává potravinám krásný saténový lesk.

Výrobce tvrdí, že molekulární struktura ručně vyráběného kořenového prášku kuzu se liší od automatizovaného výrobního produktu. Tyto jemné rozdíly zvyšují léčivé vlastnosti kořenového prášku kuzu.

Jedná se kuzu nebo-li kudzu (Pueraria montana var. lobata) nezaměňovat s Arrowroot (Maranta arundinacea).

Cílem Mitoku je představit na Západě potraviny nejvyšší kvality s „autentickou chutí tradičního Japonska“.

Dostupnost:

Kuzu Mitoku BIO 1000 g, doplněk stravy

Výživové údaje na 100 g: 

Energie 1454 kJ/342 kcal, Bílkoviny 0,3 g, Sacharidy 84,7 g, Tuky 0,2 g, Vláknina 0,0 g, vápník 35 mg, Fosfor 18 mg, Železo 2 mg, Sodík 2 mg.

Skladování: Skladujte v suchu. Bez přístupu přímého světla. Skladujte kuzu v zapečetěné nádobě.

Obsah škrobu v rostlině je důležitým ukazatelem pro hodnocení kvality. V průběhu růstu se mění obsah bílkovin a ke konci převládají pouze sacharidy. 

6 Ostatních výrobků ve stejné kategorii: