Your browser does not support JavaScript or You have disabled it. Most of the features will not work so please enable JavaScript!

Mléko - pečlivě vybírejte mléčné výrobky

Obsah článku:


Pokud je to možné, nakupujte bio mléko, sýry, jogurty, máslo i zmrzlinu. Na obalech hledejte označení, že výrobek byl vyprodukován v ekologických podmínkách- tedy že pochází od krav, kterým nebyly podávány růstové hormony, antibiotika ani krmivo obsahující pesticidy. Když kupujete mléčné výrobky, vyzkoušejte mléko a sýry, které nebyly pasterizovány nebo homogenizovány.

Pasterizace je tepelná úprava určená k zabíjení bakterií. Ale spolu s bakteriemi ničí i enzymy, které se v mléce přirozeně vyskytují. I když je v době hromadné distribuce a prodeje pasterizace a prodloužená trvanlivost prostě nezbytná, příroda s ní nepočítala. Přestává se vstřebávat vápník, vyplavuje se z těla a dochází k osteoporóze (to samé způsobuje i káva, coca-cola, sycené bublinkové vody, kortikoidy, steroidy, cigarety…).

Pasterizované mléko má negativní vliv na játra, a protože játra a oči mají souvislost, podporuje i vznik očních chorob, hlavně šedého zákalu (katarakty). Dalším nebezpečím pro oči a vznik šedého zákalu je konzumace ztužených tuků.

Homogenizace je mechanický proces, při kterém je plnotučné mléko šleháno tak prudce, že se přirozené zdravé shluky máselného tuku změní na mikroskopické kuličky, které jsou pak trvale rozptýleny ve vodnaté části mléka.

Vzpomínáte si na starší populární televizní reklamu, která ukazuje vyznavače jogurtů, kteří žijí zdravě v zapadlé horské vesnici kdesi v Evropě? Devadesátiletí a starší lidé? Můžete si být jisti, že tihle lidé nikdy nejedli průmyslově vyráběné mléčné výrobky. Mléčné výrobky, které prospívaly jejich zdraví, byly pochopitelně nepasterizované a nehomogenizované. Takový sýr je dostupný prakticky v každé prodejně zdravé výživy, získat nepasterizované mléko je těžší, mnoho lidí ho proto kupuje přímo od sedláka. V České republice se ale nepasterizované mléko prodávat nesmí.

Zcela nepochybně se všemi mléčnými výrobky, zejména netučnými jogurty, poškozují játra a jsou mimo jiné i příčinou zhoršení zraku a epidemie šedého zákalu. V prodejnách zdravé výživy a také v některých supermarketech můžete najít mléčné produkty, které byly pasterizovány, ale ne homogenizovány. Když například uvidíte lahve mléka nebo jogurty, které mají smetanu usazenou nahoře, pravděpodobně nebyly homogenizovány. Někteří vědci nepochybují o tom, že vyšší spotřeba homogenizovaného mléka způsobuje kornatění tepen. Studie prokázaly, že v zemích, kde lidé pijí velké množství homogenizovaného mléka nebo jedí výrobky z něj (např. jogurty), je vysoká úmrtnost na infarkt, zatímco v zemích, kde se mléko nehomogenizuje, je počet infarktů mnohem nižší, dokonce i když strava obsahuje více cholesterolu.

Zpět na začátek »

JE MLÉKO ZDRAVÉ?

Zda mléko je pro člověka vhodnou potravinou, či nikoli, se vedou nekonečné spory. Nepopírá se, že mléko je svým způsobem zdravé, neboť je zdrojem celé řady vitamínů a minerálních látek. Bohužel to neplatí pro každého člověka. Týká se to zvláště lidí nemocných, a proto se mezi lékaři a odborníky zabývající se výživou o kravském mléce čím dál častěji hovoří jako o jedné z příčin zhoršování zdravotního stavu lidí žijících ve vyspělých zemích. Prohlašují, že mléko podporuje vznik mnoha nemocí, jako jsou průjmy, astma, alergie, ekzémy, anemie, dokonce i srdeční choroby. Mléko a mléčné výrobky působí také na vznik cyst, nádorů, při menses otékají prsa. Poukazuje na to rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností, které podporují toto tvrzení.

Většina lidí miluje mléko a mléčné výrobky a myslí si, že jejich konzumací si utužují svoje zdraví. Zásadním omylem je, že vnímáme význam mléka mateřského a domníváme se, že kravské má stejnou hodnotu a prospěšnost. O tom, že mléko je, či by někdy bylo běžnou potravou dospělých divokých zvířat, není nic známo. Vždy bylo první a základní potravinou pro mláďata. Dospělí lidé mléko jen obtížně tráví.

Oproti telátkům, pro která je kravské mléko určeno, máme my lidé dvě podstatné nevýhody. Jednak v dospělosti náš brzlík plní zcela jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita); a jednak nám oproti telátkům přece jen něco chybí – kravské mléko obsahuje pro člověka těžce stravitelnou bílkovinu kasein a je tedy určeno pro telátka, která mají, jak známo, čtyři žaludky. My máme jen jeden malý žaludek, který je navíc přizpůsoben na lehce stravitelné mateřské mléko. S trávením mateřského mléka většinou žádné problémy nejsou.

POZOR – hlavně u malých dětí do 3 let. Nedokážou kravské mléko zpracovat, toto mléko obsahuje více cukrů než mateřské mléko. Tím v raném dětství vzniká závislost na cukru a veškerých sladkostech a v dospělosti pak i případná závislost na jiných drogách (alkohol a další). POZOR – výrobky LIGHT: jsou z nich oddělené určité tuky, které potřebují játra ke svému spalování. Protože je nedostávají, působí na tělo jako jed.

Krávy si podobně jako člověk v těle vytvářejí protilátky proti různým virům a bakteriím. Ty se dostávají do mléka a po jeho konzumaci i do mateřského mléka; u některých kojenců tak mohou vyvolávat koliku. Mléko krav také často ve velkém množství obsahuje zbytky pesticidů a herbicidů, PCB a dalších chemikálií, které bohužel v mlékárnách nemohou odstranit. Mléko a jeho produkty jsou na prvním místě v seznamu příčin vedoucích ke vzniku a prohloubení alergií.

Dalším nezanedbatelným problémem je, že asi 70 % světové populace mléko a mléčné výrobky nesnáší a způsobují jim četné zažívací potíže, jako je bolení břicha, nadýmání, plynatost a průjmy. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr, laktózu, k jehož strávení je třeba enzymu laktázy. Pokud tělo nemá dostatek laktázy a mléčný cukr se nestráví, zdržuje se v tračníku (část tlustého střeva) a kvasí a důsledkem jsou výše zmíněné potíže. Často se potom stává, že diagnóza syndromu dráždivého tračníku je mylná a skutečná příčina tkví v nesnášenlivos­ti mléka.

Je zjištěno, že celá řada dětí v naší populaci je přecitlivělá až alergická na beta-laktoglobulin, bílkovinu obsaženou především v kravském mléce. Konzumace mléka těhotnou a kojící matkou může být nevhodná i pro její dítě.

Zpět na začátek »

AK JE TO S VÁPNÍKEM?

Dlouhá léta se propagovalo, že vysoký obsah vápníku v kravském mléce může být využit jako lék při chorobách z nedostatku vápníku, např. osteoporózy, ale vědecké výzkumy v posledních letech tuto možnost vyvracejí. Důkaz nalézáme v tom, že ty nejvyspělejší státy na světě, které mají největší spotřebu mléka, mají také nevětší výskyt osteoporózy a zubního kazu. V chudších zemích, kde se mléko moc nekonzumuje, naopak osteoporózu a ostatní nemoci způsobené nedostatkem vápníku většinou vůbec nemají. Toto je nevyvratitelný fak­t.

A ještě jedna zajímavost pro zamyšlení: Kravské mléko je bohatým zdrojem vápníku. Zdálo by se, že kdo nepije kravské mléko, nemá vápník. Odpovězme si na otázku: Kde berou krávy tolik vápníku do svého mléka, když nepijí mléko, ani nejedí sýry? Z říše rostlin!

Chcete-li mít dostatek vápníku, jezte dostatečné množství máku, sezamových semínek, zelených listových zelenin, kořenové zeleniny, kysaného zelí s křenem, luštěnin a také ryby. K pití jsou pak nejvhodnější čaje Kukicha a Hojicha. Jsou velmi bohaté na vápník.

Zpět na začátek »

JAK JE TO S ALERGIÍ A MLÉKEM?

Proč mléko způsobuje alergie? Hlavní důvod spočívá v tom, že mléko dráždí buňky v dolních dvou třetinách žaludku. Tam vznikají žaludeční trávicí šťávy a HCI (kyselina solná). Když se mléko a jeho produkty užívají pravidelně, funkce těchto buněk se vyčerpává, oslabuje a postupně ničí. Lidé holdující mléku mají oslabené trávicí šťávy a nedostatek tolik potřebné kyseliny solné HCI. Výsledkem toho je, že bílkoviny nemohou být plně využity. Jen částečně strávené bílkoviny vstupují do krevního oběhu. V krvi vytvářejí agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně a vyvolávají nepříjemné vyrážky a jiné alergické reakce. Nejen u dětí, ale také u dospělých vládne stejný mechanismus. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.

Proč mléko tak zatěžuje trávící systém? Proto, že jen velmi málo lidí je schopno metabolizovat mléčnou bílkovinu důkladně. Hlavní bílkovina v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. A však pro lidi kasein potřebný není. Většina dětí (60%) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost na alergeny.

Zpět na začátek »

NEMOCNÍ LIDÉ A MLÉKO

V případě, že máme chřipku nebo se cítíme zahleněni (i když nemáme alergii na mléko a mléčné výrobky), měli bychom tyto potraviny alespoň na 3 týdny vysadit. Pokud jsme nachlazeni a pijeme mléko, zvýší se množství hlenu ve všech sliznicích (nos, dýchací cesty, plíce) a uzdravení trvá déle.

  1. Laktózová intolerance: Mnoho lidí trpí nediagnostikovanou mléčnou intolerancí – mléko jim skrytě škodí z důvodu nepřítomnosti trávícího enzymu laktáza, který se v organismu většiny lidí přestane vyskytovat v dětském věku. Je totiž určen k trávení mateřského mléka.
  2. Enzym xantin oxidáza obsažený v kravském mléce často způsobuje srdeční problémy. Přesněji řečeno škodí homogenizované mléko. Z čerstvého, nehomogenizovaného mléka dokážou ledviny xantin oxidázu (XO) odfiltrovat. Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném. Tedy průmyslově zpracovaném mléku. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokážou XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbován do krevního oběhu, kde ohrožuje srdce a tkáně artérií.
  3. Mléčná bílkovina je příčinou mnoha případů bolestí hlavy a migrén, přesněji „tyramin“, který vzniká z bílkovin při zrání sýrů z mléčných bílkovin. Problém sýrů je v tom, že si lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou. Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýrů solena. Jak víme, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění.
  4. Lidé, kteří často konzumují mléčnou stravu, nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí kteří mléčné výrobky nejedí. Mléko a mléčné produkty mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou v žaludku, což mu způsobuje nejen obtížnější práci, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí kyseliny solné (Hcl). Tato kyselina se váže na mléčnou bílkovinu. To způsobuje nejen obtížnější práci žaludku, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí nezbytné kyseliny solné. Tělo tedy pracně vyrábí kyselinu solnou, kterou však mléko rychle neutralizuje. Pak se dobře nevstřebají minerální látky, vitamíny a další cenné prvky z potravy.
  5. Mléko vytváří hlen, který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy.Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy. Nadbytek hlenu vytváří na vnitřní stěně střev vrstvu povlaku, který pochopitelně zabraňuje dobrému vstřebávání živin. Nadměrný hlen způsobuje i další problémy: snižuje peristaltiku střev, což nevyhnutelně vede k chronické zácpě.

    Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění. Hlen se hromadí v plicích, v dutinách a ve střevech. Je významným faktorem při vzniku bolestivých problémů nosních a čelních dutin i při tvorbě hnisu v hrdle. Hlen je lepkavý. Chytají se na něj další škodliviny a v těle se hromadí.

    U konzumentů nadměrně požívajících mléko je ve střevech velké množství hlenu, potrava se lepí na stěny a dochází k omezení střevní peristaltiky. Následkem toho se stolice obtížně dostává ven. Podobně se to děje v plicích, ve sliznici nosohltanu a jinde.

  6. Z výzkumu RNDr. Ing. Pavla Stratila vyplývá, že kravské mléko způsobuje v lidském těle nedostatek chrómu. Tím se v těle vytvářejí podmínky pro vznik srdečních chorob, diabetu a hypoglykémie.

    V Německu je kromě mnoha tisíc alergických dětí také 14 tisíc dětí, postižených nevyléčitelnou cukrovkou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tato juvenilní cukrovka šíří jako epidemie. Teorie dokazuje, že dětská cukrovka a cukrovka u mladistvých je způsobena reakcí imunitního systému na pro člověka nepřirozené bílkoviny kravského mléka. Trpíte-li výše uvedenými problémy (a tím spíše), vyřaďte po dobu 3–6 měsíců mléko a mléčné výrobky, včetně zmrzliny, smetany a pečiva obsahujícího sušené mléko. Po 3–6 měsících uvidíte, stojí-li vám za to se k mléku vrátit.

Zpět na začátek »

ČÍM MLÉKO NAHRADIT?

Stručně řečeno: místo mléka pít čistou pramenitou vodu či minerálky a čaje kukicha, jíst semínka a ořechy, ryby, luštěniny a hodně zeleniny.

To všechno, co o kravském mléce bylo řečeno, naštěstí neplatí tolik o jeho vykvašených formách. Zakysáním se totiž mléčný cukr mění v kyselinu mléčnou a dochází k vysrážení bílkovin.

KEFÍR: Pro váhavé praktická rada: Když mléko, tak co nejméně – a kefír. Ten obsahuje enzymy, které pomáhají mléko trávit.

TVAROH: Existuje blahodárný účinek tvarohu, a to při zevním použití, buď v kosmetice, nebo v lidovém léčitelství, kdy se aplikuje zevně, např. ke snížení vysoké horečky se přikládají tvarohové obklady.

SÝRY: Pro sýry včetně plesnivých platí totéž co pro mléko a tvaroh. Větší nebezpečí je opět skryto v tučných sýrech, které jsou velice těžko stravitelné. Těm, kteří se bez sýrů nemohou obejít, radíme, aby jejich konzumaci co nejvíce omezili a věnovali maximální pozornost jejich výběru čím méně tuku, tím lépe. Když sýry, tak ty nejméně tučné, v co nejmenším množství a vždy jen jako dochucení na zeleninový pokrm. Nezapomínejme, že zelenina svými minerály, vitamíny a energií pomáhá některé škodlivé vlivy sýrů zmírnit.

KOZÍ MLÉKO – V důsledku nových poznatků z výzkumu v poslední době stále více stoupá jeho význam pro zdravou výživu i jako náhrada mateřského mléka. Mateřské a kozí mléko jsou si v mnoha ohledech velice podobné, zvláště pokud jde o poměr tuků a bílkovin. Pokud tedy nemáte alergii na mléko, je kozí mléko dobrou alternativou.

POZOR! Je důležité vědět, že vápník by se měl doplňovat ve zvýšeném množství (např. při osteoporóze) jen u metabolického typu PARASYMPATIKUS a RYCHLÉ SPALOVÁNÍ. U metabolického typu SYMPATIKUS a POMALÉ SPALOVÁNÍ vyvolá zvýšený příjem vápníku např. u osteoporózy naopak ještě větší odvápnění kostí!!! U některých lidí může docházet k ukládání vápníku v těle v cévách (ty potom zvápenatí) nebo v ledvinách, kde pak vznikají kameny.

Zpět na začátek »

Zdroj: Ordinace Hany Červenkové

Souvísející produkt

Podobné články

Očkování, poruchy vývoje a imunity u dětí

Očkování, poruchy vývoje a imunity u dětí Obsah... celý článek

RAKOVINA – hrozba lidstva 21.století –...

RAKOVINA – hrozba lidstva 21.století – zachrání nás... celý článek

Téměř vše o vitaminu D

Téměř vše o vitaminu D autor: RNDr. Petr Fořt, CSc., nutriční... celý článek