Menu
- Dle cíle
- Velkoobchod
- Doplňky stravy
- Vitamíny
- Proteiny
Gainery
- Potraviny
- Kosmetika
- Zdravá voda
Pokročilá filtrace
Náhradní součásti
Sleva na balíček
Zákaznická linka: +420 734 400 730
Každého z nás ovlivňuje jeden ze 4 základních metabolických typů, který ho provází životem. Díky nevhodnému stravování se náš metabolický typ může dostat do nerovnováhy a způsobit tak přetížení a nemoc. Každá potravina, ovoce, zelenina, rostlina… nesou svoji energii. Musíme zvolit takové potraviny, aby se případná nerovnováha srovnala.
Dále je třeba přihlédnout k současnému zdravotnímu stavu, různým dědičným zátěžím a případným skrytým alergenům. To znamená, že v konečné fázi se nám strava nestává jen pokrmem, ale zároveň i lékem. Tělo pak nemusí věnovat spoustu energie k tomu, aby odbourávalo něco, co mu nedělá dobře, ale zbylou energii věnuje na ozdravný proces, koníčky, běžný život a práci.
I zahradník ví, že každá rostlina, aby dala květy a plody, potřebuje jinou skladbu půdy, jiné hnojivo. Některá kytička vyžaduje dostatek světla a slunce, jiná zase potřebuje stín. Některé rostliny rostou ve vodě a musí mít dostatek vláhy. Jiným stačí zálivka jednou za týden nebo za měsíc, dokáží s ní hospodařit.
Představte si, že z továrny vyjedou 3 různá auta, každé bude mít jiný motor, jiné spalování. Jedno pojede na naftu, druhé na benzin a třetí na plyn. V případě, že každé z aut nedostane, co potřebuje, pojede špatně nebo se zadře a nepojede vůbec nebo ho každý měsíc povezete do servisu. Neznamená to, že nafta nebo benzín jsou špatné, ale každý z nich patří do jiného motoru, tj. každé auto jede na něco jiného.
To samé se týká veškeré stravy ‒ např. ovoce, zeleniny, různých doplňků, bylin. Každý z nás takzvaně jede na něco jiného. Pokud budeme jíst nevhodné potraviny, zadřeme se jako to auto nebo porosteme jako špatně ošetřovaná květina… nedáme květy ani plody, pro které jsme tady. Každý člověk je jedinečný a neopakovatelný ‒ co je pro jednoho člověka lékem, může být pro druhého „jedem“.
Nejméně polovinu svého zdravotního stavu můžete ovlivnit právě individuální stravou, poněvadž: “otec nemoci nemusí být vždy známý, ale matkou je vždy strava…”
Individuální stravou si upravíte nejen zažívací systém, ale i hormonální nerovnováhu a nervovou soustavu. Spousta lidí, přestože nehladoví, ztrácí během několika týdnů a měsíců nadbytečnou váhu. Může se upravit spánek, neklid, a to díky tomu, že některé skryté alergeny, aniž jsme je zaznamenali, mohou dráždit nervovou soustavu (např. některé alergeny narušují sliznici střev a propouští toxiny do krevního řečiště, dráždí mozkové centrum a narušují nervovou soustavu).
Z tohoto materiálu můžete použít informace vztahující se k Vašemu určenému metabolickému typu
Většina z nás je po celý život do jisté míry zotročena jídlem. Protože to, co jíme, neuvěřitelně ovlivňuje všechny aspekty našeho bytí ‒ jak vypadáme, jak se cítíme, naši výkonnost, kvalitu emocí, zda jsme zdraví nebo nemocní, rovněž i kvalitu spánku a povahu našich snů.
Když ale nevíme, jak na nás určité potraviny působí, stává se jídlo každodenním bojem. Bojujeme s rostoucím břichem, bojujeme, abychom byli spokojení nebo abychom se aspoň občas cítili přijatelně.
Jakmile poznáte svoji metabolickou individualitu, všechno se změní. Náhle jste to vy, kdo je v sedle a už nejste jídlu vydáni napospas. Správná výživa už není věčný problém a jídlo váš nepřekonatelný protivník. Když víte, která potrava jedinečným způsobem podporuje činnost vašeho těla, stane se jídlo snadným i příjemným.
Přestavte si ten skvělý pocit, až půjdete do obchodu a poprvé budete správně a poučeně vybírat potraviny a ne pouze hádat, co je pro vás a vaši rodinu dobré, a co ne. Představte si tu svobodu, kterou zažijete, až budete s jistotou vědět, po kterých jídlech se cítíte skvěle a jste plni energie po celé hodiny.
Jakmile určíte svůj metabolický typ a začnete jíst v souladu s ním, váš život už nebude jako dřív. Budete se divit, jak jste mohli tak dlouho žít bez tohoto zásadního sebeuvědomění.
Zde je pár zlepšení, která přijdou velice rychle:
Dlouhodobý užitek je u každého jiný, ale můžete očekávat:
Když „pojedete“ na správnou palivovou směs, vaše tělo bude mít vše, co potřebuje ke své regulaci, opravě a regeneraci. To je podstatou opravdového zdraví a skutečného léčení a také důvodem, proč lidé, kteří se stravují podle svého metabolického typu, se vyléčili z chronických nemocí. Budete překvapeni, jakých výsledků dosáhnete i pokud jde o prevenci, když vytrváte.
Je nezbytné pochopit, že strava je nejlepší medicína. Neexistuje žádný lék, vitamin, rostlina ani potravinový doplněk, který by měl tak velký vliv na naše zdraví, jako strava.
V dnešní době je běžně dostupné velké množství potravinových doplňků a někteří lidé si myslí, že stačí užívat vitaminy a minerály a díky tomu pak mohou jíst, co chtějí. Ale tak to rozhodně není. Potravní doplňky jsou pouze tím, co napovídá jejich název ‒ mají stravu doplňovat, ne ji nahrazovat. Strava je mnohem důležitější a je základem, na kterém stojí naše zdraví.
Nezapomínejme, že naše tělo je uzpůsobené tak, aby se samo obnovovalo pomocí hlavních stavebních bloků (ve formě bílkovin, uhlovodanů a tuků), které byly dostupné už našim předkům, a ne pomocí různých tablet a roztoků. Můžete užívat vysoce kvalitní doplňky, které jsou vhodné pro váš metabolický typ. Ale pokud budete zároveň jíst nesprávnou stravu, je to jako chtít se pohybovat současně opačnými směry. V takovém případě můžete jen doufat, že doplňky budou alespoň částečně neutralizovat nepříznivé účinky stravy, která neodpovídá vašemu metabolickému typu.
Dnešní lidé ztratili kontakt se svým tělem a mnoho z nich ani neví, co to je opravdové zdraví, protože jej nikdy nezažili. Jejich strava byla tak dlouho zcela nevhodná, že většina z nich se nemohla spolehnout na svůj geneticky daný zdravotní potenciál nebo jej nikdy nezažila. Protože i když máte všechny předpoklady pro vynikající zdraví, bez správných pohonných hmot je nikdy nerealizujete.
Na PH krve maximálně závisí naše zdraví.
Ideální PH krve je 7,46 a zhoršuje se s každým výkyvem, ať nahoru či dolů. Když je krev příliš kyselá nebo příliš zásaditá, znamená to, že živiny z potravy nemohou být využity, což svědčí o velice vážném onemocnění, nebo to k němu vede. Samozřejmě, že krev je vždycky zásaditá, protože zásaditost se počítá od 7,0 nahoru, ale z metabolického hlediska je tomu jinak.
7,4 | 7,46 | 7,6 |
---|---|---|
KYSELÁ KREV | ZÁSADITÁ KREV | |
Rychlé spalování | Pomalé spalování | |
Sympatikus | Parasympatikus |
Jakmile se klesne na 7,3 jde již o příliš kyselou krev a naopak 7,7 je již příliš zásaditá.
Níže uvedené potraviny vám v žádném případě neprospějí, ať už máte jakoukoli krevní skupinu, rodinný původ nebo rychlost metabolismu. Způsobují nemoci, oslabují imunitní systém, likvidují energetické zásoby a ještě po nich můžete ztloustnout. Jsou to nepřirozené potraviny, které nemají v lidském těle co dělat. Patří k nim:
Při snížené funkci štítné žlázy bychom měli syrovou a vařenou zeleninu vynechat úplně. Naopak ‒ kysané zelí se doporučuje (zvyšuje činnost štítné žlázy). POZOR ‒ nejíst kysané zelí při zvýšené činnosti štítné žlázy!
Luštěniny je třeba namočit přes noc, poté vodu slít a propláchnout. Neměli by je jíst lidé s onemocněním štítné žlázy. Vyvolávají také alergie, osteoporózu, střevní potíže.
Některým lidem vadí velké množství škrobů, jejich tělo ho nezpracuje, ukládá je a tím vzniká spousta chronických chorob.
Pokud máte doporučený chřest – působí jako prevence rakoviny tlustého střeva, ale pouze pro váš typ – jinak ne). Pokud máte doporučené avokádo, detoxikuje játra a zbavuje je špatných tuků, ale pouze pro váš typ jinak ne).
Kyselina šťavelová zabraňuje vstřebávání vápníku, což zejména vadí typu „parasympatikus“ a „rychlé spalování“. Potraviny s kyselinou šťavelovou by neměli jíst lidé se sníženou funkcí štítné žlázy.
Nesmí je jíst nikdo, kdo má artrózu a osteoporózu – vyplavují vápník z těla.
Neměli bychom je jíst v zimních měsících a chladných dnech (přestože je máme typově doporučené). Ochlazují nás a dochází k nerovnováze, potom je nám stále zima, protože naše tělo nezvládá chlad zevnitř (chladnými potravinami) i zvenčí (zimním a chladným počasím). Proto je tyto potraviny vhodné zařadit v letním období a horkých dnech, kdy nám pomohou zvládnout letní horké počasí.
Neměli bychom je jíst v letních měsících a horkých dnech (přestože je máme typově doporučené). Zahřívají nás a opět dochází k nerovnováze, je nám nadměrné horko, potíme se a tím ztrácíme spoustu minerálů důležitých pro naše tělo. Proto je vhodné zařadit tyto potraviny do jídelníčku v zimním období a chladných dnech.
Sůl se má konzumovat vždy PROVAŘENÁ – jinak zvyšuje krevní tlak a zatěžuje ledviny. Na talíři lze dosolovat sojovou omáčkou.
Abyste byli zdraví, potřebujete pro mnoho různých metabolických procesů dostatečné množství soli. Sůl (ve formě chloridu sodného) má např. klíčovou roli pro schopnost trávit a vstřebávat živiny. Když žvýkáte jídlo, sůl ve vašich ústech aktivuje první důležitý enzym – slinnou amylázu (ptyalin). Krycí buňky žaludeční stěny používají chlorid sodný k výrobě kyseliny chlorovodíkové, která je nezbytná pro trávení.
Je důležité si uvědomit, že i když veškerá sůl pochází z moře, jsou zde velké rozdíly ve způsobu, jakým jsou její různé druhy těženy a zpracovávány. Sůl ve svém přirozeném stavu obsahuje bohatou směs dalších minerálů, jako jsou hořčík, vápník a draslík. Nicméně většina stolních i mořských solí je čištěna chemicky, a tak je těchto doprovodných živin zbavena. Tato změna přirozeného minerálního složení soli narušuje i její normální funkci nezbytnou pro trávení.
V severní Francii se na tisíci hektarů nedotčených divokých mokřin zachovala možnost těžit na minerály bohatou mořskou sůl, která není chemicky čištěná a získává se ručně, aby se ochránily nestálé stopové prvky. Tato sůl se jmenuje Keltská sůl (Celtic Sea Salt) – je získávána 2000 let starou metodou, kdy se shrabuje dřevěnými nástroji, které nenarušují citlivou rovnováhu iontů. Čistá Keltská mořská sůl je tedy nejen nesrovnatelně zdravější než průmyslově zpracované druhy, ale na rozdíl od nich má i skvělou chuť. V České republice se připravuje dovoz této soli. Bližší informace sledujte na www.nastrojezdravi.cz
Téměř všechny doporučené šťávy lze koupit v BIO kvalitě:
šťáva z černého rybízu – slinivka
Většina lidí si myslí, že fruktóza z ovocných šťáv nemá škodlivé účinky jako jiné sacharidy. Avšak jejich nestřídmé pití vyvolává kolísání hladiny krevního cukru (když krevní cukr náhle klesne, máme velkou chuť k jídlu, takže nakonec nehubneme, ale tloustneme). Řada lidí, kteří konzumovali hodně ovoce či pamlsků slazených ovocnými šťávami nebo pili velké množství ovocných šťáv, nedokázala zhubnout, dokud nesnížili množství ovoce nejvýš na dva kusy denně a nevyřadili ovocné šťávy i sladkosti. Nadměrný příjem fruktózy vede k obezitě, potlačuje syntézu bílkovin a oslabuje imunitní systém. (Když vypijete sklenici pomerančové šťávy, přijmete tolik fruktózy, že na několik hodin snížíte imunitu o 50%). U metabolického typu SYMPATIKUS nebo POMALÉ SPALOVÁNÍ je potřeba dbát na dostatečný přísun enzymů v podobě ovoce a zeleniny (zejména papaya, ananas, fíky a listová zelenina). Kyselinu listovou můžeme doplnit i tabletově (ve formě potravinového doplňku). Vitamín C, selen, měď, zinek a mangan doplňujeme pouze v případě, že je máme doporučené podle metabolické skupiny (jinak nepomohou).
Tyto čaje jsou zelenou sortou čaje, který je opražený. Dají se koupit ve specializovaných obchodech se zdravou výživou (právě jen ty opražené obsahují minimum teinu). Pro léčebné účely bychom tedy neměli kupovat nepražené v čajovně.
Dělí se na tři druhy:
Čaje Bancha mají být při zdravém způsobu stravy spolu s čistou vodou základním nápojem. Působí zásadotvorně a povzbuzují trávení. Při přípravě čaje z těchto větviček či lístků dochází k uvolnění velkého množství minerálních látek, jako např. vápník, hořčík, mangan, železo aj. Z jedné dávky čaje lze získat, podobně jako u zeleného čaje, více nálevů.
Tyto čaje se mohou pít v neomezeném množství, neboť obsahují jen minimum teinu. Mají mírně zemitou chuť a jsou velmi lahodné. Mají velkou neutralizační schopnost při překyselení organismu. Působí silně zásadotvorně.
Jsou výborné jako prevence osteoporózy, neboť mají velké množství vstřebatelného vápníku (zejména Kukicha). Minerální látky z těchto čajů se neusazují v ledvinách, jsou totiž organismem plně vstřebatelné.
Jsou velmi vhodné i k omývání nemocné kůže, např. při bércových vředech, při plísňovém onemocnění kůže a nehtů, na oplachování vlasů nebo na sedací koupele při gynekologických potížích.
Hojicha (lístečky) je vhodnější pro denní pití v létě (prostě v době, kdy je listí na stromech) a pro děti. Př. 1 polévkovou lžíci na 1l vody, spaříme horkou vodou. Tento čaj spařujeme 2×, 3. nálev 10 minut povaříme a můžeme použít místo vody do polévky, k podlévání či ředění pokrmů nebo jako vynikající zálivku na květiny.
Kukicha (větvičky) je vhodnější pro každodenní pití v zimě nebo při nemoci, ale i pro zdravé jedince. Kukicha má alkalizující efekt (posiluje krev), a proto nás posílí a osvěží, když jsme unavení. Má uklidňující účinek při nespavosti. Může odstranit nevolnost a gastritidu. Kukicha je také dobrým denním nápojem pro osoby, které trpí zánětem ledvin, infekcemi močového měchýře, neurastenií, osteoporózou, nemocemi srdce, zažívacími potížemi a všeobecnou únavou.
Př. 1 polévkovou lžíci na 1l vody vaříme 10 minut. Tento čaj vyvařujeme 3×, třetí nálev můžeme použít místo vody do polévky, k podlévání či ředění pokrmů nebo jako vynikající zálivku na květiny. Pro léčebné účely ho můžeme pít se špetkou mořské soli či s několika kapkami sojové omáčky Shoyu.
Do pitného režimu můžeme také zařadit čaje z netradičních surovin, které nám mohou pomoci zlepšit zdravotní stav. Zdravotní účinky níže uvedených čajů byly známy již dávným civilizacím. Současná věda jejich kladný vliv na náš organismus potvrzuje.
Krom toho jsou tyto čaje zvláštní svou charakteristickou chutí a vůní velmi odlišné od tzv. normálních čajů. Měli bychom zdůraznit, že tyto čaje je třeba pít delší dobu, nejlépe několik měsíců, při vážnějším onemocnění i 1–2 roky. Pokud je v rodině dispozice k nějaké nemoci, je dobré tyto čaje pít preventivně.
Všechna semínka můžeme také předem opražit. Pokud nemáme hmoždíř, semínka můžeme semlít na mlýnku na mák nebo v kafemlýnku. Tyto čaje můžete používat v případě, že máte tyto suroviny určené ve vaší určené metabolické skupině.
Čaj z lněných semínek – je vhodný při kašli, astmatu, revmatizmu, artróze, krvácení z dělohy a extrémně silné menstruaci. Působí také jako přírodní, jemné projímadlo. Lněné semínko je úžasný lék při potížích s klouby. Pije se také před porodem, neboť urychluje a usnadňuje porod.
Př. 2–3 lžičky podrcených semen na šálek vody, vaříme 10–20 minut. Čaj necedíme, pijeme jej i s kousky semínek.
Čaj ze sezamových semínek – při pravidelném pití upravuje menstruační potíže (zejména nepravidelnou a bolestivou menstruaci), zlepšuje kvalitu vlasů, vylepšuje náladu. Pro vysoký obsah vápníku je vhodný jako prevence a léčba osteoporózy, má příznivý vliv na tvorbu a kvalitu mateřského mléka. Pomáhá při zrakových potížích.
Př. Sezamová semínka žlutá nebo černá lehce podrtíme. Na 2 čajové lžičky semínek použijeme 1 šálek vody. Uvedeme do varu a mírně vaříme 10–20 minut. Denně můžeme vypít 2–3 šálky. Tento čaj také necedíme.
Čaj z dýňových semínek – tento pomáhá vylučovat vodu nahromaděnou v nohách, kolem kotníků nebo v dolní části břicha. Je doporučován zvláště ženám před porodem a po porodu, pro jeho protizánětlivé účinky a podporu hojení tkání. Jádra z dýně, ze které připravujeme jídlo, nikdy nevyhazujeme. Nasušíme si je v celku (neloupaná) na čaj. Nemáme-li vlastní, mohou se koupit již vyloupaná semínka.
Př. Semínka nadrtíme, vaříme 10–15 minut.
Čaj z fazolek adzuki – používáme při zánětu ledvin či močového měchýře a při častém nutkání na močení. Fazole adzuki jsou výtečným lékem při jakémkoliv onemocnění ledvin a jsou velmi vhodné pro diabetiky.
Př. 1 hrnek fazolek, 4–5 hrnků vody, 5 cm mořské řasy Kombu. Pozvolna vaříme 50–60 minut. Během vaření nemícháme, ale občas přilijeme trochu studené vody (tepelný šok urychlí změknutí a zlepší stravitelnost). Scedíme a vypijeme co nejteplejší. Fazolky nevyhodíme, přidáme do nich vodu, mírně osolíme, vaříme ještě 5–10 minut. Pak dochutíme a můžeme sníst.
Čaj z pražených krup – kroupy vypereme, osušíme, nasucho opražíme v pánvi.
Př. 4 lžíce krup, 2 I vroucí vody, vaříme 15 minut. Kroupy můžeme použít jako zavářku do polévky.
Čaj z opražené rýže – vhodný při horečce, pro kojence a malé děti.
Př. Propláchnutou odkapanou rýži vysypeme na rozpálenou pánev a opražíme do zlatožluté. Na 1 díl rýže dáme 10–12 dílů vody, uvedeme do varu, přidáme špetku soli a mírně vaříme bez pokličky 30 minut. Scedíme a v zimě ochutíme kapkou Tamari. Rýži můžeme použít do nějakého pokrmu.
Nálev z ovsa – používáme pro obnovu sliznic zažívacího traktu, při alergiích, chudokrevnosti, cukrovce, po porodu, při narušení peristaltiky střev a na posílení imunity.
Př. Kvalitní oves nameleme na mlýnku (třeba i kávovém) nebo si koupíme ovesné vločky. 2 lžíce zalijeme 1/2 litru vařící vody a necháme 3–4 hodiny odstát. Poté slijeme a pijeme.
Takto se dá použít jakákoliv obilovina – pokud nemáte bezlepkovou dietu. Obilné čaje jsou vhodné pro celodenní pití, zejména pro děti.
Pro děti – je také velmi vhodný čaj z malinového a jahodového listí nebo čaj z jablečných křížal. Každodenně můžeme používat čaje Bancha (Hojicha nebo Kukicha). Tyto čaje se dají koupit ve zdravých výživách opražené (ty mají minimum teinu), nekupujeme je tedy nepražené v čajovně. Pro kojence je vhodný čaj z opražené rýže.
Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny.
Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet, spíše nám pokrm osolí, než okyselí. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úklid domácnosti), neničí krev a střevní mikroflóru.
Umeocet používáme léčebně tak, že dáváme 1–2 lžičky do sklenky vody a vypijeme. Výborný je také pro sportovce, protože váže v těle vodu, a dodává mu cenné látky, které se při fyzické námaze hodně spotřebovávají. Doporučuji každému sportovci či fyzicky pracujícímu člověku nalít si do lahve čistou vodu s umeoctem (Je to divné a nezvyklé, pít mírně slaný nápoj, ale jde jen o zvyk). Toto je vhodné pro každého zvláště v létě, kdy ztrácíme z organismu hodně vody.
Tekuté ume prostředky mají proti švestičkám umeboshi tu výhodu, že se dostanou mnohem rychleji do dvanácterníku a do střeva jen s lehce změněným působením. Pevné produkty setrvají nějaký čas v žaludku, kde se jejich vliv působením trávicích šťáv pomalu snižuje.
Umeocet používáme v kuchyni na ochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny), dá se použít i do salátů a dresingů (prostě kamkoli dle fantazie).
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“. Tato léčivá potravina pochází z Dálného východu, ale dnes ji můžeme najít i v obchodech se zdravou výživou i u nás.
Miso ovlivňuje vyváženost přírodních uhlovodanů, dodává esenciální aminokyseliny, vitamíny, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných).
Miso konzumované i v malém množství, významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.
Miso pochází z Japonska. Podle starodávné japonské mytologie je Miso dar od bohů. Miso se řadí mezi ostatní pokrmy tradiční japonské kuchyně. Je jednou z nejdelikátnějších, všestranných a léčivých potravin na světě. Tento starověký produkt Dálného východu se poslední dobou objevuje ve stále větší míře v obchodech se zdravou výživou i na západě, aby zpestřilo svou ojedinělou výživnou hodnotu naši přírodní kuchyni. Miso se používá ke zvýraznění chutí dezertů, polévek, omáček… Vaří se z něho nejen v makrobiotické kuchyni, ale i všude tam, kde se připravují zdravé a chutné pokrmy.
MISO se stalo rychle populární mezi těmi Američany i Evropany, kteří si začali uvědomovat odpovědnost za svoje zdraví právě proto, že je dobrým zdrojem esenciálních (nezbytných) aminokyselin, některých vitamínů a minerálů. Je nízkotučné a nízkokalorické.
Po staletí používání misa v japonské kuchyni i novodobé výzkumy ukazují, že jeho denní konzumace snižuje cholesterol, alkalizuje krev, ruší působení některých karcinogenů, paralyzuje účinek radioaktivního záření a neutralizuje účinek znečištěného ovzduší. Podobně jako čerstvý jogurt, je nepasterované miso bohatým zdrojem enzymů a napomáhá trávení.
Schopnost misa, vázat na sebe radioaktivní látky, se potvrdila ke konci druhé světové války při výbuchu atomových bomb. Každodenní konzumace silné miso polévky ochránila řadu lidí před nemocí z ozáření. Později byl v misu zjištěn obsah dipicoloniové kyseliny, která na sebe váže těžké kovy a odstraňuje je z těla. Japonští vědci zjistili, že u lidí, kteří pravidelně jedí miso, je menší výskyt rakoviny a srdečních nemocí. Miso také zlepšuje kvalitu krve, což je důležité pro lidi trpící leukemií či anémií.
Miso pasta je dobrá při kožních problémech (nežity, plísně, nehojící se atopické ekzémy) – miso se nanese na postiženou kůži, nechá se 30–60 min a pak se umyje – kůže je vláčnější, nepraská, nekrvácí. Miso velmi dobře čistí, má analgetické účinky, když se nechá na kůži déle. Miso podporuje tvorbu zdravých buněk.
Miso je velice zajímavé dochucovadlo, protože nám při správné úpravě dokáže doplnit velké množství minerálů do našeho organismu a tím posílit imunitní systém a pomoci kvalitě života. Používá se na zvýraznění chuti, tedy v malých dávkách.
Aby se zachovaly všechny biologicky aktivní látky, přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla. Přidává se do polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček, pomazánek atd.
Miso rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla. Miso by se mělo vždy mírně tepelně povařit, tzv. táhnout, jen aby se jakoby překulilo, nejvýše však 4 minuty. Varem se pozmění jeho svěží chuť, zničí se potřebné enzymy a mikroorganismy. Na jednu porci dáváme při nemoci až 1 čajovou lžičku.
Zdroj: Ordinace Hany Červenkové
Co potřebujete vědět o cholesterolu a tucích? Obsah článku:... celý článek
Očkování, poruchy vývoje a imunity u dětí Obsah... celý článek
CELIAKIE – nepřiměřená reakce organismu na lepek Obsah článku:... celý článek