Your browser does not support JavaScript or You have disabled it. Most of the features will not work so please enable JavaScript!

Co potřebujete vědět o cholesterolu a tucích?

Obsah článku:


Na vysoké hladině cholesterolu může mít podíl strava, v níž chybí esenciální tuky nebo která obsahuje hodně sacharidů. Srdeční choroby rovněž souvisejí s vysokým krevním tlakem, kouřením, cukrovkou, s nevyváženým poměrem mezi „dobrým“ HDL a „špatným“ LOL cholesterolem, s nadváhou a nedostatkem pohybu.

Mějte však na paměti, že určité množství cholesterolu naše tělo potřebuje. Máme-li ho nedostatek, začne si jej vyrábět samo. Cholesterol plní v těle několik velice důležitých funkcí: podílí se na tvorbě pohlavních hormonů, myelinové pochvy (obal nervů), vitaminu D a žluči, kterou potřebujeme k trávení tuků. Když jsme ve stresu, hladina cholesterolu se zvýší, bez ohledu na to, co jíme. Tělo ho začne rychle vyrábět, protože nadledviny, které mají důležitou roli při zvládání stresu, ho potřebují pro svou práci. Takže není náhoda, že hladina cholesterolu v krvi účetních výrazně stoupá kolem uzávěrky.

JSOU PRO NÁS NASYCENÉ TUKY VHODNÉ?

Nasycené tuky jsou pevné a nacházejí se v mase, mléčných výrobcích, sádle, hovězím loji, ale i v tropických olejích, jako palmovém a kokosovém. Lidé se jim dlouho vyhýbali, protože věřili, že souvisí se srdečními chorobami.

Podle nejnovějších teorií jsou příčinou srdečních chorob oxidované tuky a oxidované lipoproteiny. Proto je nesmysl vinit z toho chemicky stálé, neoxidovatelné nasycené tuky. Většina lidí, kteří považují nasycené tuky za špatné, si neuvědomuje, že naše buňky čile vyrábějí nasycené mastné kyseliny ze sacharidů a nadbytečných bílkovin.

Nasycené tuky hrají v lidském těle pozitivní roli. Jsou kvalitním zdrojem uložené energie, chrání orgány před otřesy a izolují důležité tkáně proti chladu. Schopnost skladovat energii v podobě tukových buněk je učiněný evoluční zázrak. Trvalo miliony let, než se naše tělo adaptovalo na opakované hladovění tak, že si vybudovalo zásobárny energie. Moudrá příroda poskytla zvláštní ochranu ženám, aby mohly nosit a kojit děti tukové vrstvy na hýždích, stehnech a prsou.

KDY JSOU NASYCENÉ TUKY ŠKODLIVÉ?

S nasycenými tuky mohou ovšem být také problémy, zvláště pokud obsahují příliš málo esenciálních mastných kyselin, nebo pokud jich konzumujeme mnoho. Nasycených tuků přijímáme nadměrné množství, když jíme hamburgery či mražené, konzervované nebo jinak zpracované potraviny. Tuky v těchto potravinách jsou izolované z původních přirozených zdrojů a dnes se přidávají do spousty potravin.

Pokud se často stravujete v restauracích (včetně řetězců rychlého občerstvení), přijímáte další nasycené tuky, které jste nezapočítali, což činíte i v případě, že máte mrazák plný polotovarů, jež stačí ohřát v mikrovlnce. Běžné mražené jídlo obsahuje až padesát procent tuku (Nízkotučné varianty zase mají obrovské množství sacharidů, což je pro zdraví skoro stejně špatné.).

Nadměrný příjem nasycených tuků přispívá ke vzniku srdečních chorob, protože brání tvorbě prostaglandinů. Hlavní příčinou vysoké hladiny cholesterolu je stres. Tělo reaguje na stres zvýšenou tvorbou cholesterolu, který v případě potřeby může přetvářet na hormony nadledvin, jež mu pomáhají stres zvládat. Když snížíte stres, klesne také hladina cholesterolu (Cholesterol v krvi snižuje pravidelná konzumace kokosového oleje – jezte ho pouze pokud ho máte doporučený ve vaší metabolické skupině).

Zpět na začátek »

JAK STRES OVLIVŇUJE NAŠE TĚLO

Stres podlamuje naše fyzické zdraví. Kromě srdce, cév a imunitního systému působí zhoubně také na nadledviny (které v těle řídí hospodaření s minerály a společně se štítnou žlázou udržují naši energetickou hladinu). Existují tři fáze, jimiž nadledviny procházejí během stresu, přičemž každá zcela specificky ovlivňuje náš zdravotní stav:

  1. Poplašná reakce je tělesná příprava na stres: nadledviny začnou horečnatě pracovat a vyprodukují mimořádné množství hormonů, aby odpověděly na stresový poplach. Toto je jedna z běžných funkcí nadledvin. Když stres odezní, nadledviny se zklidní a pokračují ve své obvyklé činnosti.
  2. Fáze odporu nastává, když stres trvá delší dobu. Nadledviny se mu přizpůsobí tím, že se zvětší a rozšíří svoje funkce. Kvůli tomu musí odčerpávat živiny a energii z tělesných zásob. Tato fáze může trvat týdny, měsíce, ba dokonce roky, dokud se tělo neoslabí z nedostatku energetických a nutričních zásob.
  3. Fáze vyčerpání se dostavuje, když jsou energetické a nutriční rezervy zcela vyčerpány. Větší poškozování již tělo nesnese, a tak nastává vyčerpanost nebo chronická únava.

Ovšem emoční stres není jedinou formou stresu, jemuž jsou vystaveny naše nadledviny. Trpí také fyzickým stresem, jenž zahrnuje fyzická poranění, přepracování a nedostatek spánku. Každá chemická látka, ať už pochází ze škodlivin v životním prostředí nebo ze stravy s vysokým podílem rafinovaných a vysoce zpracovaných potravin, musí být naším tělem detoxikována – a to je další zátěž pro nadledviny.

K jejich přetížení rovněž přispívají pracovní stres, nedostatek nebo přemíra tělesného cvičení a užívání povzbuzujících prostředků, jako jsou káva, cukr a „rekreační“ drogy. Na jakýkoli stres reaguje naše tělo úplně stejně, bez ohledu na to, co ho vyvolalo.

Mezi první varovné signály oslabení nadledvin patří chronicky nízký tlak, únava, chabá výdrž, přecitlivělost na chlad a závislost na sladkých či slaných jídlech. Takzvaní noční ptáci často trpí oslabením nebo vyčerpaností nadledvin. Když vstanou, bývají unaveni a stráví skoro celý den stimulováním unavených nadledvin kofeinem, nikotinem, cukrem, limonádami nebo zuřivým cvičením. Večer jim jejich oslabené, ale uměle vybičované nadledviny dodají tolik energie, že by mohli probdít celou noc, a tak se ocitají v bludném kruhu.

Bylo zjištěno, že kdo jí potraviny, které jsou pro jeho tělo nejvhodnější, a má dostatek pohybu, zvládá stres mnohem lépe. Avšak je-li tělo oslabeno příjmem kaloricky chudé, nezdravé či nevhodné stravy a nemá-li dostatek pohybu, je velice obtížné zvládat stres vyvolaný náročným šéfem, příliš živými dětmi nebo nešťastným vztahem. Pokud nad stresem ztrácíte kontrolu, pečujte v první řadě o svoje tělo.

Jakmile budete opět zdraví a silní, mnohem snadněji se vypořádáte s veškerými stresovými faktory svého života.

A nezapomínejte na pestrou škálu relaxačních technik: jóga, dechová cvičení, meditace a masáže jsou jen některé z nich. Pomohou vám k uvolnění a osvobození se z hektického způsobu života.

Zpět na začátek »

NENASYCENÉ TUKY A ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY

Esenciální mastné kyseliny (známé též pod názvem vitamin F), zajišťují intaktnost buněčných membrán, jež nás chrání například před bakteriálními a virovými infekcemi. Když nepřijímáme dostatek esenciálních mastných kyselin, jsou buněčné membrány oslabené, a tak je tělo náchylnější k infekcím. Možná vás to překvapí, ale když budete jíst tuky, snáze zhubnete, protože esenciální mastné kyseliny zbavují tělo jiných tuků, včetně špatného LDL cholesterolu. Emulgují nasycené tuky a cholesterol a odstraňují je z tepen a tkání, což ocení zejména lidé s nadváhou.

Obzvlášť důležité jsou dva druhy esenciálních mastných kyselin:
  • Omega-3 oleje se nacházejí ve lněných semenech, vlašských ořeších, v dýňovém a kanolovém oleji a v tučných rybách (například losos, makrela, sardinky tuňák a ančovičky).
  • Omega-6 oleje se nalézají v nezpracovaných rostlinných olejích, například světlicovém, slunečnicovém a sezamovém, a v některých bylinách, zejména v brutnáku lékařském a pupalce dvouleté.

Esenciální mastné kyseliny obsahuje Kril olej, který si můžete objednat zde.

Vyvarujte se doplňků z rybího tuku – zde naleznete důvody proč.

Esenciální mastné kyseliny jsou také v nasyceném živočišném tuku, ovšem pokud si zvolíte tento zdroj, doporučuji pouze maso z ekologických chovů, protože maso z velkochovů obsahuje velice málo esenciálních mastných kyselin, zato v sobě má různé chemické látky.

Esenciální mastné kyseliny rychle pronikají do buněčných membrán a neukládají se v těle jako zásobní tuk. Jejich nedostatek může způsobit suchou až šupinatou kůži, záněty, artritidu, akné, ekzémy a řadu jiných potíží. Většina lidí si neuvědomuje, že na esenciální mastné kyseliny se vážou molekuly cholesterolu, které jsou potom krví odplavovány z těla. Pokud nemáme dostatek esenciálních mastných kyselin, cholesterol se místo nich váže na molekuly nasyceného tuku, což vede ke kornatění tepen. Proto je příjem dostatečného množství esenciálních mastných kyselin tak důležitý pro snižování cholesterolu a předcházení srdečním chorobám.

Množství tuku, které denně potřebujete, závisí samozřejmě opět na vašem metabolickém typu. Rychlí spalovači potřebují relativně hodně tuku a nemusí nijak omezovat příjem nasycených mastných kyselin. Mohou jíst více másla a tučných jídel a zpravidla mívají nižší hladinu cholesterolu, než pomalí spalovači. Ti by měli konzumaci tuků omezit. Chcete-li předejít chorobám věnčitých tepen a jiným degenerativním onemocněním, nejezte margaríny ani ztužené rostlinné tuky.

TAKÉ NÍZKÝ PŘÍJEM TUKŮ MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÝ

Někteří lidé zašli v posedlosti odstranit ze své stravy veškerý tuk příliš daleko, takže nepokrývají svou denní potřebu esenciálních mastných kyselin. Jejich zdraví tím trpí, a navíc se jim nedaří zhubnout. Esenciální mastné kyseliny nejenom napomáhají při hubnutí, ale mohou také přinést úlevu ženám trpícím premenstruačním syndromem. Zejména kyselina gama-linolenová (GLA), obsažená v pupalkovém oleji, aktivuje spalování tuků, ale především zmírňuje menstruační problémy.

Zpět na začátek »

Zdroj: Ordinace Hany Červenkové

Souvísející produkt

Podobné články

Srdce - i skryté vady jde najít

Srdce - i skryté vady jde najít RNDr. Mária Kropáčková ,... celý článek

RAKOVINA – hrozba lidstva 21.století –...

RAKOVINA – hrozba lidstva 21.století – zachrání nás... celý článek