Menu
- Dle cíle
- Velkoobchod
- Doplňky stravy
- Vitamíny
- Proteiny
Gainery
- Potraviny
- Kosmetika
- Zdravá voda
Pokročilá filtrace
Náhradní součásti
Sleva na balíček
Zákaznická linka: +420 734 400 730
Nové
Datum dostupnosti: 2015-06-28
Tento olej můžeme přirovnat k vínu s ohledem na unikátnost živé suroviny, která vzniká na specifickém půdním podloží včetně udržovaného rostlinného mixu, který zabraňuje jednorázovému vyčerpání půdy.
Nejedná se klasickou plantážovou produkci (kácení, čištění, hnojiva, jednodruhové pěstování). Díky biotopu a metodě pěstování je každá šarže unikátní svou chutí. Tento přístup k pěstování posouvá olej na vyšší úroveň kulinářského zážitku.
Biotop je pečlivě vybrán, aby co nejvíce souvisel a navazoval na okolní přírodu, též probíhá osazování a doplňování komplementárních tropických rostlin pro perzitu. To vše v rámci zásad Fair Trade.
Tyto faktory mají vliv na celkové zastoupení mastných kyselin a ovlivňují nutriční kompozici výsledného produktu.
Zralé čerstvé kokosy se sklízí a zpracovávají do 72 hodin od sklizně. Kokosová dužina je získávána výhradně ručně. Dužina jde dále do procesu v rámci jedné hodiny.
Prvním krokem je jemné sušení v uzavřeném systému (tedy nesuší se někde u silnice na slunci).
Samotná extrakce oleje probíhá na speciálním stroji, kde se současně hlídá nízký tlak a nízká teplota (pod 38° C).
V neposlední řadě se též dbá na "pomalou" extrakci. Zde bych to přirovnal ke šnekovitému získávání šťávy narozdíl od vysokootáčkového mixéru.
Co bych uvedl jako velké plus této značky je unikátní prostředí pro pěstování; tedy nejedná se o klasický plantážový přístup k produkci. Tyto faktory výrazně ovlivňují chuť každé šarže a mají silný pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Též na obsah polyfenolů, které hrají velmi významnou roli v působení oleje na organismus.
Za účelem stanovení nových standardů kvality pro bezpečnost spotřebitelů, německo-filipínská firma Dr. Goerg zavedla nové průkopnické postupy udržitelnosti pěstování a zpracování kokosových produktů.
Spouštěcím faktorem byla neuspokojivá skutečnost, že ekologické certifikace jednotlivých zemědělských sdružení či jejich minimálních požadavků, samo o sobě není zárukou prvotřídní kvality kokosových produktů.
Vzhledem k tomu, že organické mléko není nutně čerstvé mléko a stejně jako běžné mléko může být zahříváno na více než 135 ° C, existují také obrovské rozdíly ve zpracování kokosových ořechů.
Stejně jako u ovoce, zeleniny, kávy nebo vína existují požadavky na klimatické a půdní podmínky pěstování kokosových dřevin.
To má významný vliv na mastné kyseliny v produktu a na složení živin.
Podpora malým farmářům v rámci zásad Fair Trade. Respektování tradic a sociálních struktur, kultivace a řízení v souladu s přírodou jsou také pevnými zásadami podnikové kultury Dr. Goerg.
Pro zachování maximální biologické hodnoty dochází ke zpracování v rámci 72 hodin. Cílem je též šetrná extrakce, protože konvenční těžba kokosového oleje je ve většině případů zdlouhavý a životní prostředí zatěžující proces.
Kokosové ořechy tedy nejsou skladovány na hromadách týdny po sklizni, nedochází k žádnému mletí a sušení při vysoké teplotě.
Kokosový olej neobsahuje konzervanty ani uměle přidávané trans tuky, je balen ve skle. Kokosový olej je velmi stabilní pro vaření (bývá nazýván rostlinným sádlem), není sladký, proto na něm můžete připravovat všemožná jídla.
A polynenasycené tuky, které obsahují běžné rostlinné oleje, jako jsou kukuřice, sója, slunečnice a řepka, jsou absolutně nejhorší oleje pro použití v kuchyni.
Je dobré uchovávat do 24°C (při vyšších teplotách olej zkapalní) nebo v chladnějším prostředí; určitě chraňte před přímými slunečními paprsky.
Nenasycené tuky jsou primárně zapojené do srdečních onemocnění, nikoliv přírodní nasycené tuky - nasycené tuky v kokosu se vyznačují mj. středně dlouhými řetězci (MCFA – medium-chain fatty acids) a velmi dobře se metabolizují a neukládají se v těle jako tuk.
Běžné rostliné oleje nebo oleje ze semen obsahují dlouhé řetězce (LCTA - long-chain fatty acids). LCTA vyžadují speciální enzymy pro trávení a obtížně se odbourávají. Kladou větší nároky na slinivku, játra a celý trávicí systém. LCTA jsou převážně uloženy v těle jako tuk a můžou se ukládat uvnitř tepen v lipidových formách jako např. cholesterol.
Navíc polynenasycené tuky podporují tvorbu krevních sraženin včetně zvýšením lepivosti krevních destiček, kokosový olej pomáhá podporovat normální funkci krevních destiček. Měli bychom se vyvarovat tukům rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným.
Kyselina laurová je obsažena přibližně v 50% mastných kyselin v kokosovém tuku.
Kyselina laurová má jedinečné vlastnosti, které se vztahují k její antivirové, antibakteriální a antiprotozoální funkci. Problémem při léčbě protozoálních infekcí (např. toxoplazmóza, trichomonóza, malárie a další) je narůstající rezistence patogenů vůči léčivům. Kyselina laurová má mj. antimikrobiotické účinky proti Propionibacterium akné podle National Institute of Health.
Kyselinu laurovou dokáže tělo přetvořit s využitím glycerolu na monolaurin (lipasy - enzymy při trávení lipidů - štěpí triacylglyceroly a tak vzniká glycerol).
Monolaurin je monoglycerid a mnoho studií zmiňuje jeho pomoc při léčbě následujících zdravotních problémů:
Co bych uvedl jako velké plus této značky je unikátní prostředí pro pěstování; tedy nejedná se o klasický plantážový přístup k produkci. Tyto faktory výrazně ovlivňují chuť každé šarže a mají silný pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Též na obsah polyfenolů, které hrají velmi významnou roli v působení oleje na organismus.
Kokosové palmy jsou z udržitelného biotopu, nákupem podporujete udržitelnou produkci.
Fosfor - 26,6 mg/kg a Vitamin E - 1,8 mg/100 g
Průměrný obsah na 100 g: | |
Energie | 3693 kJ / 898 kcal |
tuk | 99,6 g |
- nasycený | 93,9 g (+ nenasycené 5,8 g) |
- kyselina laurová | 55 g |
Sacharidy | <0,5 g |
- cukry | <0,5 g |
Protein | <0,5 g |
Sůl | < 0,01 g |