Your browser does not support JavaScript or You have disabled it. Most of the features will not work so please enable JavaScript!

Kokosový olej panenský, Fair Trade, BIO 1000 ml

569,00 Kč

Dr. Goerg, BIO kokosový olej panenský 1000 ml, lisovaný za studena (pod 38°C), Fair Trade produkce z Filipín z čerstvých ořechů (do 72 hodin od sklizně), z kterých se získává šetrnou extrakcí a výsledkem je kvalitní přírodní nerafinovaný raw kokosový olej. Vysoký obsah kyseliny laurové, až 59%. Kokosové palmy jsou z udržitelného biotopu, nákupem podporujete udržitelnou produkci.

Dostupnost: Skladem

  • O produktu

  • Nejčaštější dotazy

  • Detailní informace, složení

Doporučujeme

Tento olej můžeme přirovnat k vínu s ohledem na unikátnost živé suroviny, která vzniká na specifickém půdním podloží včetně udržovaného rostlinného mixu, který zabraňuje jednorázovému vyčerpání půdy.

Nejedná se klasickou plantážovou produkci (kácení, čištění, hnojiva, jednodruhové pěstování). Díky biotopu a metodě pěstování je každá šarže unikátní svou chutí. Tento přístup k pěstování posouvá olej na vyšší úroveň kulinářského zážitku.

Biotop je pečlivě vybrán, aby co nejvíce souvisel a navazoval na okolní přírodu, též probíhá osazování a doplňování komplementárních tropických rostlin pro perzitu. To vše v rámci zásad Fair Trade.

Tyto faktory mají vliv na celkové zastoupení mastných kyselin a ovlivňují nutriční kompozici výsledného produktu.
sklizen kokosovych orechu

  • 100% Čistý bio panenský kokosový olej
  • 100% Raw kvalita
  • 100% Vegan
  • 100% Fair Trade, udržitelnost pěstování - organická kultivace
  • 100% bio, čerstvé kokosové ořechy
  • 72 hodinová garance zpracování od sklizně 
  • Extra virgin (teplota nepřesáhne 38°C - cold-press)
  • bez aditiv a konzervantů
  • až 59% kyseliny laurové - velmi nadstandardní hodnota
  • bez použití rafinace, bělení a deodorizace

Jak probíhá zpracování? 72 hodin od sklizně.

Zralé čerstvé kokosy se sklízí a zpracovávají do 72 hodin od sklizně. Kokosová dužina je získávána výhradně ručně. Dužina jde dále do procesu v rámci jedné hodiny.

Prvním krokem je jemné sušení v uzavřeném systému (tedy nesuší se někde u silnice na slunci).

Samotná extrakce oleje probíhá na speciálním stroji, kde se současně hlídá nízký tlak a nízká teplota (pod 38° C).

V neposlední řadě se též dbá na "pomalou" extrakci. Zde bych to přirovnal ke šnekovitému získávání šťávy narozdíl od vysokootáčkového mixéru.

Co bych uvedl jako velké plus této značky je unikátní prostředí pro pěstování; tedy nejedná se o klasický plantážový přístup k produkci. Tyto faktory výrazně ovlivňují chuť každé šarže a mají silný pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Též na obsah polyfenolů, které hrají velmi významnou roli v působení oleje na organismus.

3 zásady kvality značky Dr. Goerg

Za účelem stanovení nových standardů kvality pro bezpečnost spotřebitelů, německo-filipínská firma Dr. Goerg zavedla nové průkopnické postupy udržitelnosti pěstování a zpracování kokosových produktů.Dr. Goerg team

Spouštěcím faktorem byla neuspokojivá skutečnost, že ekologické certifikace jednotlivých zemědělských sdružení či jejich minimálních požadavků, samo o sobě není zárukou prvotřídní kvality kokosových produktů. 

Vzhledem k tomu, že organické mléko není nutně čerstvé mléko a stejně jako běžné mléko může být zahříváno na více než 135 ° C, existují také obrovské rozdíly ve zpracování kokosových ořechů.

1. Přírodní oblast

Stejně jako u ovoce, zeleniny, kávy nebo vína existují požadavky na klimatické a půdní podmínky pěstování kokosových dřevin.

  • Značka Dr. Goerg pěstuje výhradně na přirozeném biotopu.
  • Pěstování probíhá ve smíšené kultuře tropických rostlin - to zabraňuje vyčerpávání půdy.
  • Geografická blízkost ostatních lesů a horských oblastí nabízí optimální klimatické podmínky.

To má významný vliv na mastné kyseliny v produktu a na složení živin.

2. Pracovní a environmentální podmínky

Podpora malým farmářům v rámci zásad Fair Trade. Respektování tradic a sociálních struktur, kultivace a řízení v souladu s přírodou jsou také pevnými zásadami podnikové kultury Dr. Goerg.

3. Čerstvé zpracování

Pro zachování maximální biologické hodnoty dochází ke zpracování v rámci 72 hodin. Cílem je též šetrná extrakce, protože konvenční těžba kokosového oleje je ve většině případů zdlouhavý a životní prostředí zatěžující proces.

Kokosové ořechy tedy nejsou skladovány na hromadách týdny po sklizni, nedochází k žádnému mletí a sušení při vysoké teplotě.kokosové maso

      • Fair Trade - monitorované prostředí podléhající environmetálním standardům
      • bez rafinace, bělení, deodorizace, hydrogenace a chemikálií (hexan)
      • tradiční Fair Trade produkce bez GMO 

Proč je kokosový olej zdraví prospěšný a čím se liší od rostlinných olejů?

Kokosový olej neobsahuje konzervanty ani uměle přidávané trans tuky, je balen ve skle. Kokosový olej je velmi stabilní pro vaření (bývá nazýván rostlinným sádlem), není sladký, proto na něm můžete připravovat všemožná jídla.

A polynenasycené tuky, které obsahují běžné rostlinné oleje, jako jsou kukuřice, sója, slunečnice a řepka, jsou absolutně nejhorší oleje pro použití v kuchyni.

Je dobré uchovávat do 24°C (při vyšších teplotách olej zkapalní) nebo v chladnějším prostředí; určitě chraňte před přímými slunečními paprsky.

Nenasycené tuky jsou primárně zapojené do srdečních onemocnění, nikoliv přírodní nasycené tuky - nasycené tuky v kokosu se vyznačují mj. středně dlouhými řetězci (MCFA – medium-chain fatty acids) a velmi dobře se metabolizují a neukládají se v těle jako tuk.

  • MCFA jsou menší a pronikají do buněčných membrán snadno a nevyžadují lipoproteiny nebo speciální enzymy pro trávení
  • MCFA jsou lehce stravitelné a působí menší zátěž na váš trávicí systém; to je důležité zejména pro ty z vás, se zažívacími nebo metabolickými problémy
  • MCFA jsou odesílány přímo do jater, kde jsou okamžitě přeměněny na energii
  • MCFA v kokosovém oleji mohou skutečně pomoci stimulovat metabolismus vašeho těla, což vede ke ztrátě hmotnosti

Běžné rostliné oleje nebo oleje ze semen obsahují dlouhé řetězce (LCTA - long-chain fatty acids). LCTA vyžadují speciální enzymy pro trávení a obtížně se odbourávají. Kladou větší nároky na slinivku, játra a celý trávicí systém. LCTA jsou převážně uloženy v těle jako tuk a můžou se ukládat uvnitř tepen v lipidových formách jako např. cholesterol.kokosová palma

Navíc polynenasycené tuky podporují tvorbu krevních sraženin včetně zvýšením lepivosti krevních destiček, kokosový olej pomáhá podporovat normální funkci krevních destiček. Měli bychom se vyvarovat tukům rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným.

Proč je důležitá kvalita kokosového oleje

  • Obsah fenolických sloučenin je až o 84% vyšší než u běžně zprocesovaného kokosového oleje - některé studie ukazují na inhibici oxidace LDL cholesterolu, resp. vysoké hodnoty fenolických sloučenin se vyskytují u ekologicky organického zpracování oleje. Účinky jsou porovnatelné s účinky panenského olivového oleje (Univerzita Kelaniya, Sri Lanka, 2005, 63-72).
  • zvýšené hodnoty kyselosti o 89-95% byly naměřeny u „komerčního“ zpracování. Taktéž byly pozorovány odchylky v závislosti na metodě zpracování a skladování kopry ve složení nasycených mastných kyselin

Výhody kokosového oleje a pozitivní vliv na vaše zdraví

  • obsahuje kyselinu laurovou - narozdíl od jiných značek až 57%, která se přirozeně nachází v mateřském mléce a působí antivirově a také kyselinu kaprinovou, která má podobné inhibiční účinky)
  • okamžitý zdroj energie (skládá se mj. z triglyceridů se středně dlouhým řetězcem - tuky, které jsou metabolizovány rychleji než sacharidy a slouží jako vysoce kvalitní zdroj energie)
  • podpora řádného fungování štítné žlázy (zvyšuje aktivitu - stagnující štítná žláza je jedním z důvodů, proč někteří lidé nejsou schopni zhubnout, bez ohledu na to, co dělají)
  • zábal na vlasy (pro suché a poškozené vlasy - zdravý a lesklý vzhled)
  • Ppmáhá udržovat zdravou pokožku a mladistvý vzhled pleti a poskytuje zklidnění po opalování (pomáhá chránit pokožku před vlivem volných radikálů); podporuje udržování silných a pružných pojivových tkání kůže a tím pomáhá snížit výskyt jemných linek a vrásek
    • vyhlazuje a hydratuje
    • podporuje elasticitu kůže
    • pohodlný při odstraňování make-upu
    • možné aplikovat při a po holení (zklidňující efekt)

Kyselina laurová a vliv na naše zdraví

Kyselina laurová je obsažena přibližně v 50% mastných kyselin v kokosovém tuku. 

Kyselina laurová má jedinečné vlastnosti, které se vztahují k její antivirové, antibakteriální a antiprotozoální funkci. Problémem při léčbě protozoálních infekcí (např. toxoplazmóza, trichomonóza, malárie a další) je narůstající rezistence patogenů vůči léčivům. Kyselina laurová má mj. antimikrobiotické účinky proti Propionibacterium akné podle National Institute of Health.

Kyselinu laurovou dokáže tělo přetvořit s využitím glycerolu na monolaurin (lipasy - enzymy při trávení lipidů - štěpí triacylglyceroly a tak vzniká glycerol).

Monolaurin je monoglycerid a mnoho studií zmiňuje jeho pomoc při léčbě následujících zdravotních problémů:

  • chronický únavový syndrom
  • nachlazení
  • chřipka
  • opar

certifikaty dr. goerg

Dostupnost: Skladem

Na co si dát pozor při výběru vhodné značky kokosového oleje

  • výrobek by měl být certifikován organickými normami (bez hnojiv, přídavných látek nebo chemických rozpouštědel)
  • nerafinován
  • bez hydrogenace (žádné trans tuky)
  • žádné přidané chemikálie (včetně hexanu)
  • nebělen
  • bez zápachu
  • zpracováno méně než 48 hodin poté, co se ořechy sklízejí ze stromů
  • vyrobené z čerstvých kokosových ořechů, ne ze sušené kopry
  • vyrobeno bez tepelného zpracování

Co bych uvedl jako velké plus této značky je unikátní prostředí pro pěstování; tedy nejedná se o klasický plantážový přístup k produkci. Tyto faktory výrazně ovlivňují chuť každé šarže a mají silný pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Též na obsah polyfenolů, které hrají velmi významnou roli v působení oleje na organismus.

Kokosové palmy jsou z udržitelného biotopu, nákupem podporujete udržitelnou produkci.

Nutriční hodnoty kokosového oleje

Fosfor - 26,6 mg/kg a Vitamin E - 1,8 mg/100 g

Dr. Goerg logo

Průměrný obsah na 100 g:
Energie3693 kJ / 898 kcal
tuk99,6 g
- nasycený93,9 g (+ nenasycené 5,8 g)
- kyselina laurová55 g
Sacharidy<0,5 g
- cukry<0,5 g
Protein<0,5 g
Sůl< 0,01 g

2 Ostatních výrobků ve stejné kategorii: