Menu
Zákaznická linka: +420 734 400 730
Energetická hodnota 1 553 kJ / 371 kcal | |
---|---|
Tuky: | 7,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,5 g |
Sacharidy: | 65,3 g |
z toho cukry: | 1,7 g |
Bílkoviny: | 13,6 g |
Sůl: | 0,01 g |
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství.
Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem.
Amarant patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Obsahuje převážně bílkovinu lysin, kterou jen tak v obilovinách nenajdete. Je přirozeně bezlepkový.
Dále obsahuje stopová množství železa, vápníku, hořčíku, manganu, mědi a fosforu. Z vitamínů v amarantu najdete některé ze skupiny B a E. Tuky jsou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami.
Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Složení: Amarant (produkt kontrolovaného ekologického zemědělství)
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
This product is not sold individually. You must select at least 1 quantity for this product.
Dostupnost: Skladem Upozornění: poslední kus skladem!
Fazole Adzuki jsou tmavší a tím vynikají výraznější oříškovou chutí. Obsahují...
Datle sušené bez pecek, z BIO produkce, patří mezi plodiny nejbohatší na energii, 100 g (asi 10 datlí)...
Červená čočka z BIO produkce narozdíl od ostatních luštěnin je velmi rychle uvařená a nepůsobí...
Sušené švestky Ashlock z BIO produkce jsou oblíbené pro svou chuť i prospěšnost. U sušeného...
Cizrna z BIO produkce obsahuje významné množství bílkovin. Z minerálů stojí za zmínku železo (třikrát více než v mase), draslík, hořčík, vápník a zinek.