Menu
Zákaznická linka: +420 734 400 730
Nové
Datum dostupnosti: 2015-06-28
Kokosový olej panenský lisovaný za studena, Fair Trade 794g je za studena lisovaný olej z čerstvých ořechů. Je získáván šetrnou extrakcí pro zachování jedinečných vlastností a výživových hodnot. Zpracování do 48 hodin po sklizni. Jedná se o FAIR TRADE produkci z Filipín.
Výhody:
Kokosový olej neobsahuje konzervanty ani uměle přidávané trans tuky, je balen ve skle. Kokosový olej je velmi stabilní pro vaření (bývá nazýván rostlinným sádlem), není sladký, proto na něm můžete připravovat všemožná jídla.
A polynenasycené tuky, které obsahují běžné rostlinné oleje, jako jsou kukuřice, sója, slunečnice a řepka, jsou absolutně nejhorší oleje pro použití v kuchyni.
Je dobré uchovávat do 24°C (při vyšších teplotách olej zkapalní) nebo v chladnějším prostředí; určitě chraňte před přímými slunečními paprsky.
Proč je kokosový olej zdraví prospěšný a čím se liší od rostlinných olejů?
Nenasycené tuky jsou primárně zapojené do srdečních onemocnění, nikoliv přírodní nasycené tuky - nasycené tuky v kokosu se vyznačují mj. středně dlouhými řetězci (MCFA – medium-chain fatty acids) a velmi dobře se metabolizují a neukládají se v těle jako tuk.
Běžné rostliné oleje nebo oleje ze semen obsahují dlouhé řetězce (LCTA - long-chain fatty acids). LCTA vyžadují speciální enzymy pro trávení a obtížně se odbourávají. Kladou větší nároky na slinivku, játra a celý trávicí systém. LCTA jsou převážně uloženy v těle jako tuk a můžou se ukládat uvnitř tepen v lipidových formách jako např. cholesterol.
Navíc polynenasycené tuky podporují tvorbu krevních sraženin včetně zvýšením lepivosti krevních destiček, kokosový olej pomáhá podporovat normální funkci krevních destiček. Měli bychom se vyvarovat tukům rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným.
Kyselina laurová je obsažena přibližně v 50% mastných kyselin v kokosovém tuku.
Kyselina laurová má jedinečné vlastnosti, které se vztahují k její antivirové, antibakteriální a antiprotozoální funkci. Problémem při léčbě protozoálních infekcí (např. toxoplazmóza, trichomonóza, malárie a další) je narůstající rezistence patogenů vůči léčivům. Kyselina laurová má mj. antimikrobiotické účinky proti Propionibacterium akné podle National Institute of Health.
Kyselinu laurovou dokáže tělo přetvořit s využitím glycerolu na monolaurin (lipasy - enzymy při trávení lipidů - štěpí triacylglyceroly a tak vzniká glycerol).
Monolaurin je monoglycerid a mnoho studií zmiňuje jeho pomoc při léčbě následujících zdravotních problémů:
Kokosová palma - strom života
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použítí produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.