Pouze osvědčený a kvalitní sortiment
Doprava nad 4 000 Kč bez DPH zdarma
Poradenství k produktům pro zákazníky

L-Glutamine fermentovaný, 600g

849,00 Kč

Dostupnost: Skladem

100% čistá forma aminokyseliny L-Glutamine od firmy MyoTec ve fermentované formě a pro tělo nejlépe využitelná L-forma (L = levotočivá forma).

Doporučujeme
Produkt, se kterým
máme výbornou
osobní zkušenost

Více informací

 

L-Glutamine fermentovaný, 350 g obsahuje 100% čistou formu aminokyseliny L-glutamin, získané fermentační technologií. L-glutamin je neesenciální aminokyselina, která se podílí na syntéze bílkovin a pomáhá zamezit úbytku svaloviny. Glutamin je spojen s udržováním tzv. pozitivní dusíkové bilance (tělo zadržuje dusík ve formě bílkovin) a vylučováním odpadních látek z těla.

Pozitivní dusíkovou bilanci je důležité udržet např. v období růstu, rekonvalescenci po těžkých chorobách, při sportovním tréningu (atletika, kulturistika).

Negativní dusíková bilance je typická

  • při těžkých nemocech např. neléčené cukrovce,
  • pokročilých nádorech, operacích, těžkých infekcích,
  • úrazech, popáleninách nebo hladovění.

Za normálních okolností je u zdravého člověka vyrovnaná dusíková bilance, tedy množství přijatého dusíku se rovná jeho ztrátám.pár na kole

Dusíková bilance je závislá na obsahu esenciálních aminokyselin. Pokud chybí jediná esenciální aminokyselina bilance bude negativní a to nevyřeší ani nadbytečná saturace ostatními aminokyselinami. Dostupné zdroje hovoří o minimální potřebě bílkovin 0,3 - 0,5 g proteinů/kg/den pro zabezpečení chodu organismu a zamezení úbytku svaloviny.

Rostlinné bílkoviny neobsahují aminokyseliny v dostatečném množství, také dostupnost z rostlinné potravy není závratná (nejsme gorily, které přežvykují a fermentují potravu velmi důkladně). 

Pro doplnění esenciálních aminokyselin můžete využít hydrolyzovaný kolagen, který najdete na našich stránkách zde.

Nezapomeňte na fyzickou aktivitu. Cvičení a fyzická aktivita zpomalují úbytek svalové hmoty a síly. Přirozený úbytek svalové hmoty nastává mezi 20. a 80. rokem života včetně redukce počtu svalových vláken přibližně o 50%.

>Zpět na začátek »

Proč uvažovat o glutaminu?

  • možné využití jako tlumení vedlejších účinků chemoterapií, včetně průjmů, bolestí a otoků uvnitř úst (mukositidy), i když některé prameny tyto informace nepotvrzují
  • přispívá k ochraně imunitního a trávicího systému u lidí podstupujících radiochemoterapie (0)
  • podpora při zlepšení zotavení po transplantaci kostní dřeně nebo střevní operaci
  • při traumatických zraněních a prevenci infekcí u kriticky nemocných lidí
  • lidé, kteří mají HIV (AIDS), aby se zabránilo úbytku hmotnosti (1)

Glutamin je pro buňky v zažívacím traktu důležitým zdrojem energie, která je zapotřebí pro regulaci jejich růstu. Hraje důležitou roli v posilování střevní sliznice. Glutamin také pomáhá absorpci vody ve střevech (2).

Podle zdrojů z webmd.com L-glutamin může hrát hlavní roli v ochraně integrity gastrointestinálního traktu a zejména tlustého střeva.

>Zpět na začátek »

Při nadměrné zátěži a cvičeníGlutamin 350g

V posledních deseti letech, klinické studie provedené u metabolicky stresovaných pacientů ukazují, že glutamin zlepšuje dusíkovou bilanci, zvyšuje buněčnou proliferaci (růst, novotvoření), snižuje výskyt infekcí a zkracuje hospitalizaci u některých katabolických pacientů (3).

Mějte na paměti, že podávání glutaminu perorálně samo osobě nezvýší atletický výkon.

Právě teď se vaše tělo nachází:

1) anabolickém růstovém stavu

2) katabolickém stavu - proteiny ve svalu jsou spalovány na energii

3) neutrálním stavu - sval neroste a zároveň nedochází k jeho úbytku

Během nadměrné zátěže (až vyčerpání) a katabolismu může být ohrožena integrita střevní sliznice s následnou zvýšenou střevní propustností a nechtěnou translokací bakterií z tlustého střeva do těla. Vše záleží na stavu imunity, ale typickým příkladem může být náročný jarní cyklistický výlet hned po zimě, kdy krátce po výkonu dostanete příznaky chřipky.

V takovém případě poptávka po L-glutaminu, lymfocytech, je mnohem větší. L-glutamin je přednostní palivo pro lymfocyty. Proto doplňkový L-glutamin za těchto podmínek může dělat řadu prospěšných věcí. Pro jednoho, může zvrátit katabolismus nebo může napomoci inhibici translokaci nežádoucích bakterií z tlustého střeva (1).

L-glutamin pomáhá udržovat sekreční IgA (bojuje proti mikroorganismům v tělních sekretech), který brání upevnění bakterií na slizničních buňkách (1).

Působení L-glutaminu může vést ke zvýšené syntéze glutathionu ve střevě, což může také hrát roli v udržování integrity střevní sliznice a tím zlepšení úrovně oxidačního stresu (1).

Musíme mít na paměti, že podle dostupných materiálů přesný mechanismus možného imunomodulačního působení L-glutaminu však zůstává neSvalyjasný.

Závěrem lze říci, že glutamin je důležitým prekurzorem pro syntézu argininu (1). Arginin je esenciální v době růstu, podílí se na biosyntéze kreatinu a zvyšuje vyplavování růstového hormonu.

zdroje: (0) van der Hulst, RR, et al., Glutamin a zachování integrity střevní. Lancet, 1993, 341 (8857): p. 1363-5 
(1) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/; http://www.webmd.com/; (2) naturalnews.com; (3) Gordon S Pytle PharmD BCNSP, odborný asistent, Ústav klinické praxe, The University of Mississippi Medical Center)

>Zpět na začátek »

Na co si naopak dát pozor

  • Bezpečnost a účinnost L-glutaminu u dětských pacientů nebyla stanovena. Dle webmd.com by děti ve věku od 3 do 18 let neměly dostávat dávky, které jsou větší bež 0,7 g na kg hmotnosti denně. Konzultace s lékařem nutná!
  • Není známo, zda je L-glutamin vylučován do mateřského mléka. Mnoho léků se vylučuje do mateřského mléka, je třeba opatrnosti při podání L-glutaminu kojícím ženám, resp. konzultace s lékařem je nutná.
  • Riziko během těhotenství nelze vyloučit podle FDA. Některé studie na zvířatech prokázaly riziko pro plod, u lidí důkazy chybí, zase je potřeba konzultovat s lékařem.
  • Glutamin je metabolizován na glutamát a amoniak, který se může zvýšit u pacientů s poruchou funkce jater. Pozor tedy u pacientů s poškozením ledvin a jater (zdroj http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/).
  • Pozor u pacientů s cirhózou - dle webmd.com by mohlo dojít ke zhoršení stavu.
  • Pokud jste citlivý na glutamáty MSG můžete být citliví na glutamin (tělo přeměňuje glutamin na glutamát).
  • Vyvarujte se užívání u lidí s mániemi (nesignifikantní pravděpodobnost záchvatů).

Intenzivní sport

Glutamin je používán jako palivo pro svaly, takže intenzivním cvičením se spotřebuje většina z glutaminu před tím, než se může akumulovat v mozku. Přeci jenom pozor na vyšší dávky viz. níže.

>Zpět na začátek »

Co glutamin nezlepší

Nejsou prokazatelné důkazy o pomoci při:

  • Depresi
  • Náladovosti
  • Podrážděnosti
  • Úzkosti
  • Pozornosti deficit-hyperaktivitou (ADHD)
  • Nespavosti
  • Žaludeční vřed
  • Ulcerózní kolitidy
  • Srpkovité anémii
  • Léčbě alkoholismu

(zdroj: http://www.webmd.com/)

>Zpět na začátek »

Pozor na předávkování glutaminem

Dle mercola.com je potřeba si dát pozor na množství při dávkování.

Přidání velkého množství glutaminu se významně zvyšují hladiny glutaminu a tedy i glutamát.

K akumulaci glutaminu by nemělo docházet u onemocnění:

  • Alzheimerovy choroby
  • Huntingtonovy choroby
  • Lou Gehrigova nemoc
  • Neurodegenerativním onemocnění
  • Těhotenství
  • Nedávné očkování
  • ADHD
  • Hypoglykemie
  • Autismus
  • Roztroušená skleróza
  • Mrtvice
  • Jiné neurologické poruchy

Stejně tak, nedávné studie ukázaly, že vysoké hladiny glutaminu v mozku zvyšují koncentraci volných radikálů a zhoršují schopnost mozkových mitochondrií výroby energie. Bylo prokázáno, že důvodem pro toxicitu glutaminu za těchto podmínek je převod na excitotoxin - glutamát.

>Zpět na začátek »

Jak L-glutamin funguje?

Glutamin je nejhojnější volná amino kyselina v těle. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Glutamin je produkován ve svalech a je distribuován pomocí krve k L-glutaminorgánům, které ho potřebují. Glutamin může pomoci zlepšit funkci střeva, imunitního systému, zejména v době krize.

Je také důležitý pro zajištění "paliva" (dusík a oxid), do mnoha různých buněk v těle. Po operaci nebo traumatickém poranění je nutné opravit rány a udržet životně důležité orgány funkční.

Přibližně jedna třetina dusíku pochází z glutaminu. V případě, že tělo využívá více než je glutaminu ve svalech může (tj. v období stresu) dojít k ubývání svalů.

Glutamin jako doplněk stravy je prospěšný u pacientů s podvýživou a imunitní dysfunkcí.

>Zpět na začátek »

Proč potřebujeme imuno nutrienty?

Reprezentativní imuno nutrienty jsou arginin, omega-3 mastné kyseliny, glutamin, nukleotidy, beta-karoten. Glutamin je nejhojnější aminokyselina a provádí více rolí v lidském těle. Nicméně, glutamin je spotřebován ze svalů v průběhu těžkých metabolických stresů, včetně sepse a většího chirurgického zákroku. Proto je esenciální za těchto podmínek.

Sportovci podstupujících intenzivní, delší trénink, nebo se účastní vytrvalostních závodů trpí zvýšeným rizikem infekce v důsledku zjevné imunosuprese.

Glutamin je důležité palivo pro některé buňky imunitního systému, a může mít konkrétní imunostimulační účinky. Koncentrace v plazmě glutaminu je nižší po delším, vyčerpávajícím výkonu: to může přispět k poškození imunitního systému v době, kdy může být sportovec vystaven oportunním infekcím.

Byly provedeny studie ohledně úrovně infekcí, které byly nejvyšší u maratonských a ultra-maratonských běžců a v elitní mužské veslařské jednotce po intenzivním tréninku. Plazmatické hladiny glutaminu byly sníženy přibližně o 20% do 1 hodiny po maratónském běhu.

K výraznému nárůstu počtu bílých krvinek došlo bezprostředně po vyčerpávajícím cvičení, po němž následuje pokles počtu lymfocytů. Poskytování glutaminu perorálně po cvičení přineslo příznivý účinek. Kromě toho, poměr T-helper/T-supresorových buněk se ve vzorcích zvýšil u těch, kteří obdrželi glutamin, ve srovnání s placebem.Kolo

(zdroj: http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

>Zpět na začátek »

Doporučené dávkování

Během tréninkových dnů je základní denní dávka 5g (2 zarovnané kávové lžičky) po tréninku. Další dávku 5g můžete zařadit večer před spaním. V netréninkovém období můžete zařadit pauzu nebo pokračovat v pravidelném dávkování a to 2x denně 5g. Poslední dávku použijte večer před spaním.

Dávky až 0,65 g / kg tělesné hmotnosti glutaminu (v roztoku nebo ve formě suspenze), které mají být tolerovány pacienty a nevedlo k abnormální hladině amoniaku v plazmě. Nicméně bych nepřekračoval dávku 40 g denně. Musíte vzít v úvahu příjem glutaminu z potravy než přejdete k suplementaci.

Složení:

Počet dávek: 120 x 5 g ve 100 g
Energetická hodnota 1700 kJ / 400 kcal
Tuky < 0,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 g
Sacharidy < 0,1 g
z toho cukry < 0,1 g
Vláknina < 0,1 g
Bílkoviny 100 g
Sůl 0,0 g
L-Glutamin 100 g

>Zpět na začátek »

Proč je lepší fermentace než syntetická výroba?

Produkty MyoTec využívají fermentaci s obsahem volných forem aminokyselin.

Fermentace je přírodní proces, při kterém jsou jednotlivé aminokyseliny produkovány prostřednictvím řízených enzymatických pochodů, a to ze zdrojů jako je např. třtinový cukr či maniok. Z této základní suroviny pak návaznou enzymatickou reakcí vznikají jednotlivé aminokyseliny v čisté L-formě.

Hlavní výhodou fermentace, při níž je využíván princip uvedené biosyntézy, je tedy 100% čistá a pro tělo nejlépe využitelná L-forma (L = levotočivá forma) glutaminu.

Aminokyseliny jsou bez zatěžujících příměsí a reziduí nežádoucích D-forem aminokyselin (D = pravotočivá forma).

Aminokyseliny jsou následně čištěny extrakcí a purifikací, přičemž jen velmi zřídka je při tom používána jakákoli těkavá látka. Fermentované aminokyseliny proto patří k přírodním produktům a kromě maximální čistoty splňují i koncept Green Enviromental Protection = Ochrana životního prostředí.

Díky uvedeným vlastnostem je ně charakteristická vysoká funkčnost, výrazně rychlejší vstřebatelnost a využitelnost. To je ten známý rozdíl, kdy má zákazník pocit, „že mu jedny BCAA fungují lépe než ty druhé“.

Podstatně levnější a velmi často používanou metodou výroby volných forem aminokyselin je produkce syntetická. Na rozdíl od fermentace vzniká při produkci chemickou (syntetickou) cestou také nevhodná D-forma a jiné nežádoucí příměsi zatěžující organizmus (ledviny, játra), například methanol, CS2, čpavek atd.

Proto nelze syntetické aminokyseliny řadit k přírodním produktům. I přesto je ale tato metoda hojně využívána, samozřejmě kvůli nízkým nákladům. Z uvedených důvodů byla sice např. v Japonsku nebo Korei zakázána, ale například v Číně je stále povolená a z ní pocházející levné suroviny lze bez problému importovat i na evropský trh, kde v rámci dané kategorie tvoří podstatnou část nabídky.

Poslední obvyklou metodou produkce volných forem aminokyselin je izolace z živočišných tkání prostřednictvím enzymatické hydrolýzy. Tato metoda nabízí srovnatelnou kvalitu s fermentací.

>Zpět na začátek »

Zpět na stránku s produkty

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Dostupnost: Skladem

5 Ostatních výrobků ve stejné kategorii: