Pouze osvědčený a kvalitní sortiment
Doprava nad 4 000 Kč bez DPH zdarma
Poradenství k produktům pro zákazníky

Kurkuma bio, extrakt, 90 kapslí

599,00 Kč

Dostupnost: Skladem

Dr. Mercola Turmeric, organická kurkuma s 95% obsahem kurkuminoidů se silnými antioxidačními vlastnostmi, ve vegetariánských kapslích bez aditiv a konzervantů. Obsahuje pouze certifikovanou organickou kurkumu.

Doporučujeme
Produkt, se kterým
máme výbornou
osobní zkušenost

Více informací

Kurkuma obsahuje spoustu zajímavých složek antioxidantů (kurkuminoidy - curcumin demethoxycurcumin, 5'-methoxycurcumin a dihydrocurcumin).

Kurkumin

Tyto kurkuminoidy mohou být:

  • 3 krát silnější než resveratrol nebo antioxidanty z extraktů kůry borovice
  • Kurkuma tak ukazuje dostatečný potenciál pro protizánětlivé, protirakovinové a antioxidační vlastnosti

Jedním z nejzajímavějších aspektů kurkumy je propagace zdravé zánětlivé reakce. Zánět je nástrojem vrozené imunity. Jedná se o přirozenou reakci na poškození. Je výrazem ochranné přizpůsobivosti.

Zdravá forma zánětu má vliv na spoustu orgánů v těle, když je tato reakce hyperaktivní, tak může přispět k široké škále zdravotních problémů.

Zdroje dle National Center for Biotechnology Information (ncbi.nlm.nih.gov) uvádějí možné použití kurmkumy při:

  • revmatoidní artritidě
  • chronické přední uveiitidy, konjunktivitidy - jedno z nejčastějších onemocnění zevního očního segmentu
  • rakoviny kůže
  • planých neštovicích
  • hojení ran
  • infekce močových cest a onemocnění jater
  • zažívací poruchy (snížení plynatosti), bolesti břicha a roztažení
  • žloutence
  • menstruačních potížích
  • dyspeptických syndromů a zánětů ve střevech
  • při léčbě rakoviny tlustého střeva

Vyhněte se produktům pochybného složení

To co nemusí být nutně použito pro stabilizaci kurkumy v doplňku stravy - mikrokrystalická celulóza, stearan hořečnatý a želatina (želatinové kapsle).

Stearan hořečnatý, aditivum k výrobě tablet. Další nežádoucí složkou je hydrogenfosforečnan vápenatý (DCP), dokonce může inhibovat absorpci nezbytných minerálů.

Soustřeďte se na doplněk, který obsahuje certifikovanou organickou kurkumu - zahrnuje standardizovaný extrakt s obsahem 95% kurkuminoidů.

Pokud používáte koření, tak mějte na paměti, že zahřátím dojde k degradaci, proto je dobrá kurkuma čerstvá v BIO kvalitě jako přídavek do salátů.

Výhody a kontraindikace

Stále neexistuje podle NIH (nih.gov) dostatek studií (testování na lidech) pro jednoznačné závěry, i když existuje dostatečné množství zdrojů, jak starších, tak novějších, které otevřeně potvrzují možný účinek kurkuminu pro protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti (taktéž nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov).

Kurkuma kořen

Dostupné zdroje více či méně potvrzují účinky antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, protinádorové, antioxidační, antiseptické, kardioprotektivní, hepatoprotektivní, nefroprotektivního, radioprotektivní a ochrannou funkci trávicí činnosti.

Za použití kmenů Salmonella typhimurium TA 100 a TA 1535, při výzkumu mutagenity, přímo působících mutagenů jako je N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidin a azid sodný, studie ukázala, že kurkuma má potenciál inhibovat tyto mutagenní složky.

Methanolický extrakt z kurkumy inhibuje růst různých kmenů Helicobacter pylori s minimální inhibiční koncentrací v rozmezí 6.25 - 50.0 mcg/ml (Mahady et al.,2002 ). Mezi různými rostlinnými výtažky, které zabily Helicobacter pylori, jako je kmín, zázvor, chilli, černý kmín, oregano, a lékořice, bylo zjištěno, že kurkuma je nejúčinnější.

Kromě těchto vlastností, kurkuma má silné antimikrobiální vlastnosti. Potlačuje růst histaminu produkujících bakterií (Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa a Proteus mirabilis).

Následující tabulky ukazují použití kurkumy (včetně dávkování) při různých onemocnění:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t3/?report=objectonly

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t4/?report=objectonly

Vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání kurkumy může způsobit špatné trávení, nevolnost nebo průjem. U zvířat, vysoké dávky kurkuma způsobily problémy s játry. Žádné případy poruchy funkce jater byly zaznamenány u lidí. Lidé s onemocněním žlučníku by se měli vyhnout používání kurkumy jako doplňku stravy, protože to může zhoršit stav (zdroj, nccih.nih.gov).

Neurodegenerativní onemocnění

Mozek je vysoce oxidační orgán, který spotřebuje až 20% kyslíku v těle, ale představuje pouze 2% celkové tělesné hmotnosti.

S normálním stárnutím se v mozku hromadí kovy, jako jsou ionty železa (Fe), zinku (Zn) a mědi (Cu). V důsledku toho, si mozek potrpí na antioxidanty, které pomáhají, aby nedošlo k nežádoucí tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS) při redukci kovových iontů (Smith et al., 2007). 

V následujících zdrojích bylo prokázáno, že kurkumin vykazuje aktivitu proti různým neurologickým onemocnění, včetně myotonických syndromů - AD (dědičná forma), ( Lim et al., 2001 ), roztroušená skleróza ( Natarajan a Bright, 2002 ), Parkinsonova nemoc ( Zbarsky et al., 2005 ), epilepsie ( Sumanont et al. , 2006 ), poranění mozku ( Ghoneim et al., 2002 ), s věkem související neurodegenerace ( Calabrese a kol., 2003 ), schizofrenie ( Bishnoi et al., 2008 ), spongiformní encefalopatie (Creutzfeld-Jakobova choroba) ( Hafner-Bratkovič et al., 2008 ), neuropatické bolesti ( Sharma et al., 2006a ) a deprese. 

Obecně se uvádí, že kurkuma pomáhá neutralizovat látky, které způsobují buněčný stres a tak umožňuje zachování integrity buňky před nadměrnou oxidací. Zde se hovoří až o adaptogenních schopnostech kurkumy, stejně jako u extraktů z rozchodnice růžové.

Redukce zánětů v těle pomocí správné výživykurkuma

Připomenu, že nadměrná konzumace cukrů, špatných tuků, průmyslově upravených potravin, nedostatek ovoce a zeleniny je ideální prostředí pro rozvoj chronických zánětů v těle, které jsou podhoubím pro rakovinu.

Nejdůležitějším pomocníkem v boji proti chronickým zánětům jsou mastné OMEGA-3 kyseliny. V případě rovnovážného poměru mezi omega-6 a omega-3 kyselinami je tělo chráněno před tvorbou chronických zánětů. Bohužel ale v důsledku industrializace stravování došlo k nadměrnému užívání rostlinných olejů omega-6 (slunečnicový, sójový). Takže u většiny lidí rovnováha mezi omega-6 a omega-3 kyselinami již dávno neexistuje. To je důvodem tak vysokého výskytu chronických zánětů u lidí.

Potraviny rostlinného původu působící protizánětlivě:

  • resveratrol v červeném víně
  • kurkumin v kurkumě
  • gingerol v zázvoru
  • rybíz, ostružiny
  • tymián, rozmarýn, bazalka, máta

Zánět, který je výsledkem reakce imunitního systému, je pro naše zdraví nepostradatelný, ale pokud je příliš intenzivní a trvá dlouhou dobu, může odstartovat a urychlit progresi rakoviny.

Úzká vazba mezi rakovinou a zánětem je známá patologům již velmi dlouhou dobu, jelikož hojnost makrofágů v nádorech je téměř pravidlem. Tím se vysvětlují vazby mezi některými chronickými záněty, které mohou přecházet v nádorové onemocnění.

Příklady:

  • zánět střev - rakovina tlustého střeva,
  • gastritida - rakovina žaludku,
  • hepatitida - rakovina jater,
  • zánět prostaty - rakovina prostaty

Tento jev je opět typickým příkladem toho, že nádorové buňky využijí sebemenší příležitost pro svůj růst a množení. Dokonce je známá reakce, kdy nádorové buňky urychlují tvorbu a intenzitu růstových hormonů, čímž získávají na síle a rozmachu.

Zopakujme si tedy, že dlouhodobý zánět v těle je ideálním prostředím pro další vývoj a růst nádoru díky růstovým hormonům, které jsou automaticky při zánětu přítomny a jsou zodpovědné za rychlou regeneraci poškozeného místa.

V případě přítomnosti prekancerogenních buněk jsou růstové hormony a jejich funkce zneužita ve prospěch růstu nádorů.

Kurkumě se připisuje vliv na funkci:Wellbeing

  • správné činnosti kloubů
  • podpory zdravé pokožky (udržení elasticity, blahodárné účinky na kožní flóru)
  • trávení
  • imunitního systému
  • udržovat optimální hladiny cholesterolu
  • krevní a jaterní

Původ a složky kurkumy

Kurkuma se používá jako náhrada za šafrán v Evropě již více než 700 let. Jedna z hlavních zdravých přísad v kurkumě je kurkumin (pigment kořene kurkumy). 
Západní vědci poprvé izolovali kurkuminovou molekulu v roce 1815, získala svou krystalickou formu v roce 1870, a její celková struktura byla odhalena v roce 1910.

Před tisíci lety, lidé v Indii a Číně používali toto koření. Ve skutečnosti, některé indície vedou až 10 000 roků zpět v Indii.
Jedním z často přehlížených způsobů, jak zlepšit a optimalizovat zdraví, je použití bylin a koření - samozřejmě nezpracovaných a ekologicky pěstovaných. Jedna úžasná výhoda těchto bylin je, že obsahují minimum kalorií a jsou bohaté na vitamíny a minerály.Herbář

Kurkuma je termogenní, což znamená, že přirozeně podpoří váš metabolismus a pomůže spálit kalorie.

Více než 100 složek bylo izolováno z kurkumy. Hlavní složkou kořene je éterický olej, který obsahuje kurkumin a existují i jiné barvicí látky zvané kurkuminoidy. Kurkuminoidy se skládají z curcumin demethoxycurcumin, 5'-methoxycurcumin a dihydrocurcumin, které jsou účinky popisovány jako přírodní antioxidanty.
Nutriční analýza ukázala, že 100 g kurkumy obsahuje 390 kcal, 10 g celkového množství tuku, 3 g nasycených tuků, 0 mg cholesterolu, 0,2 g vápníku, 0,26 g fosforu, 10 mg sodíku, 2500 mg draslíku, 47,5 mg železa, 0,9 mg thiaminu, 0,19 mg riboflavinu, 4,8 mg niacinu, 50 mg kyseliny askorbové, 69,9 g celkem sacharidů, 21 g vlákniny, 3 g cukru, a 8 g bílkovin.

Zpět na stránku s produkty

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Dostupnost: Skladem

6 Ostatních výrobků ve stejné kategorii: